Кабинетът гласува единодушно, че на редовното заседание на Съвета на

...
Кабинетът гласува единодушно, че на редовното заседание на Съвета на
Коментари Харесай

България ще поиска да прекрати договора с Pfizer за ваксини срещу COVID-19

„ Кабинетът гласоподава единомислещо, че на постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, което ще се организира на 14 март 2023 година в Брюксел, България ще заеме позиция за преустановяване на контракта с Pfizer/BioNTech за закупуване и доставка на ваксини против COVID-19. Другият вид е да се съобразят потребностите на страните членки, да се декларират съответни количества, с съответен период на валидност, а заплащането да се прави след доставка “.

Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг след днешното съвещание на Министерския съвет.

„ Категорични сме в тази позиция, с която пазиме държавния интерес. Бяхме подкрепени и от министъра на опазването на здравето на Република Полша, а в последните дни получихме поддръжка и от още шест страни членки на Европейски Съюз “, добави министър Меджидиев.

На 27 февруари здравният министър организира видеоконферентна среща с европейския комисар по въпросите на опазване на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес, в границите на която еврокомисарят беше осведомена с позицията, която България ще отстоява в границите на идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “).

България ще изложи позиция, че потребностите на страната от ваксини са изцяло задоволени, складовите благоприятни условия са изчерпани и не е налице нужда от нови доставки.

„ В актуалната сериозна обстановка за България има единствено две рационални решения: преустановяване на контракта с Pfizer или фрапантно понижаване на количествата на база действителни потребности “, показват от Министерския съвет в известие до медиите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!4ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

07.03.2023, 21:00
07.03.2023, 20:04
06.03.2023, 20:43
03.03.2023, 20:25
Последни публикации-08.03.2023, 16:16-08.03.2023, 15:51-08.03.2023, 15:14Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР