Кабинетът Борисов хвърли големи сили и средства да рекламира безплатното

...
Кабинетът Борисов хвърли големи сили и средства да рекламира безплатното
Коментари Харесай

София е на опашката по брой санирани блокове с държавни пари

Кабинетът " Борисов " хвърли огромни сили и средства да популяризира " безплатното " саниране, само че се оказва, че то съвсем не е " огряло " някои градове, измежду които и столицата. В София, Търговище и Силистра оздравените към този момент панелни постройки се броят на пръстите на ръцете.

В столицата има подписани 164 контракта, в Търговище са 33, а в Силистра - 20. Изпълнението на програмата върви постепенно и в Разград, Ловеч и Враца, където предходната година рапортуваха по две санирани здания, а в Сливен, Кърджали и Варна - по три. Видин се показва по-добре от тях - при подписани 22 контракти има 10 оздравени блока. Това разкрива разбор на положението на жилищния бранш, направен от районното министерство, написа в. " Сега ". Данните са от 2017 година.

През пролетта от ведомството на Николай Нанков се похвалиха, че блокове в София с усъвършенствана енергийна успеваемост към този момент са седем. Дори и с тях обаче столицата изостава трагично от други градове, които се включиха надалеч по-енергично в конкуренцията за " безплатните " милиони, раздавани от държавното управление.

Лидер по брой санирани здания е Благоевград. В южния град с нови дограми и изолации са се сдобили цели 54 блока, демонстрират данните към 2017 година В Бургас има подписани цели 236 контракта, само че единствено 18 блока са били приключени. Наред с ремонтните блокове в морския град обаче вървят и проблемите - няколко пъти там, а и в други градове на страната, част от обновените блокове протекоха поради некачествена изолираност и неприятни материали.

Анализът на Министерство на регионалното развитие откроява и дефектите на програмата за гратис саниране. Един от значителните проблеми е, че дотацията не дели жителите на блоковете на небогати и богати и по този начин помощ получават и заможни притежатели, която нямат потребност от нея, акцентират специалистите на министерството.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР