Журналистка беше убита при отразяването на безредици в Северна Ирландия.

...
Журналистка беше убита при отразяването на безредици в Северна Ирландия.
Коментари Харесай

Убиха журналистка в Северна Ирландия

Журналистка беше убита при отразяването на вълнения в Северна Ирландия. Властите дефинираха случилото се като ”терористичен акт ”. Според тях зад нападението стои Новата ирландска републиканска войска - формация, която се отдели от историческата ИРА.
Тя е срещу Брекзит, а главната цел на членовете ѝ е обединяването на двете Ирландии.

Северна Ирландия е една " красива покруса ", написала един път в публикация Лайра Маккий. Пред читателите описвала родината си като " място, изпълнено с мрак и тайнственост. Място, което обича и в това време ненавижда ".

Снощи Лайра Маккий отразявала обичайния митинг на републиканските дисиденти, с който означават годишнината от Великденското въстание от 1916 година Протестиращите замеряли служителите на реда с камъни и коктейли Моллотов.

Журналистка бе убита по време на вълнения в Северна Ирландия, което полицията в петък дефинира като терористичен случай, последвал последното...

" Тази вечер в Дери е цялостна лудница " - това било последното известие на Лайра Макий в Туитър. След минути тя била простреляна. Куршумът бил изстрелян от мъж, който се целел в служителите на реда. Във съдбовния миг журналистката стояла до полицейски автомобил. Лайра издъхнала в болница.

Убедени сме, че нападението е било проведено, неразумно проведено. Единствена цел e била да провокира принуждение, да бъдат нападнати служители на реда, разяснява Марк Хамилтън, полицейски шеф:

След гибелта на Лайра, политическите партии в Северна Ирландия оповестиха, че са " обединени в заклеймяването на убийството ".

Споразумението сред Белфаст и Лондон от 1998 година докара до години на мъртвило на спора сред протестанти и католици в Северна Ирландия.

През последните месеци напрежението стартира да се повишава, поради неяснотата към Брекзит и ориста на границата сред двете Ирландии при напускането на Англия на Евросъюза.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР