Журналистите от Труд обявиха гражданско неподчинение в отговор на запечатаната

...
Журналистите от Труд обявиха гражданско неподчинение в отговор на запечатаната
Коментари Харесай

Петьо Блъсков: Радев ни е поръчал

Журналистите от " Труд " оповестиха гражданско непокорство в отговор на запечатаната редакция на вестника поради неизплатени отговорности към Министерството на културата. Те отхвърлиха да изоставен работните си места и продължиха да приготвят новия брой на вестника.

" Ключалките са заменени. Чакат да не се изнесем и да ни арестуват. Да ни арестуват, няма неприятно! Това е напълно дирижирано от служебното държавно управление и от неговия съставител. Радев има нахалството да каже, че не се бърка в изпълнителната власт. Няма кой различен да го поръча това на Минеков. Каква народна власт, какви 5 лв.? Няма да се помръднем, дано ни арестуват, да ни съдят и да ни глобяват. Готови сме да седнем на масата и да се разберем ", съобщи основният редактор на " Труд "  Петьо Блъсков пред Bulgaria ON AIR.

Според него в тази ситуация става дума за политическа принуда против вестника, тъй като формалният мотив е неизпълнени финансови отговорности, което не било правилно. 

" Нашият контракт за наем е преустановен и в това време получаваме фактури по същия контракт. И до ден сегашен си плащаме наема. Три дни сме закъснели и на четвъртия ден всичко беше платено. Минеков лъже от парламентарната естрада, че сме имали дължими наеми. Имаме фактури и платежни нареждания, в Министерството на културата ги има. Ако не беше правилно, че Минеков лъже, до момента 100 каузи да ни е завел, че го упрекваме в неистина. Няма нито едно. Изпълнява поръчка на властта. Той е безспорен измамник, за всичко излъга! Господ си знае работата ", сподели още Блъсков.

Той е уверен, че всичко протичащо се в последните 4-5 месеца е реакция на журналистическо държание на екипа на " Труд " по отношение на служебното държавно управление.

Блъсков подчерта в студиото на " Денят ON AIR ", че не са търсили борба с никого. Търсил е проф. Минеков и е желал да се схванат по проблема, само че не е получил отговор. 

" Помолих президента. Да, господин Блъсков, ще вземем отношение. Нищо. Нарочно вървят по този път на тормоз и принуда. Никой не изиска да седнем и да се разберем ", разясни гостът на Ганиела Ангелова.

Запитан за дължимите пари за консумативи, основният редактор на " Труд " отговори:

В продължение на 5 години желаеме министерството да ни изпрати годен финансов документ, по който да ги платим. Получаваме едни писма и най-после едни приказки. Използват този фиктивен мотив, с цел да мачкат вестника, тъй като е опозиционен. В целия бял свят има вестници, които в един интервал са опозиционни, а в различен интервал от време са с властта.

Блъсков е помолил заповедта за изнасяне на редакцията от постройката да бъде удължена до първия работен ден за 2022 година, само че е получил следния отговор от регионалния шеф на София: Ако го направя, на следващия ден Минеков ще ме уволни.

" Правим вестник и търсим поддръжка. Ако ни изнесат, отново ще го създадем вестника ", настоя журналистът.

Той е на мнение, че президентът Радев има директно въздействие върху бъдещото държавно управление. Идва началото на президентската република, приказвам за подмолно ръководство. Първият на конци е Рашков, счита Блъсков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР