Журналистическата разследваща мрежа Global Witness съобщава, че изтъкнатите членове на

...
Журналистическата разследваща мрежа Global Witness съобщава, че изтъкнатите членове на
Коментари Харесай

Global Witness: Богати роднини на Асад купуват луксозни имоти в Москва

Журналистическата проверяваща мрежа Global Witness оповестява, че изтъкнатите членове на могъщата фамилия Махлуф, братовчеди на диктатора Башар ал Асад, имат парцели на стойност минимум 40 милиона $ в два московски небостъргача. Някои от членовете на фамилията са били основни в поддържането на властта на Ал Асад.
Няколко членове на семейство Махлуф, близки братовчеди и съучастници на сирийския деспот Башар ал Асад, закупиха парцели на стойност десетки милиони долари в влиятелния квартал на небостъргачите в Москва.
Начело с чичо на Ал Асад, Мохамед Махлуф, фамилията се смята за най-богатото и второ по значимост в Сирия. Преди 2011 година те направляваха 60 % от сирийската стопанска система, сякаш добити през годините на корупция и заплашване.
Почти всички от фамилията са били глобени от Европейския съюз и Съединените щати за другите им функции в дейностите на принуждение на Ал Асад против личния му народ.
Разкритията за парцелите на Махлоуф са доказателство, което дава съображение на слуховете за това, че с пари от режима на Асад се финансира цялата война. Информацията за активите и финансите на режима е малко известна заради терора, налаган от апарата на Ал Асад в Сирия и в чужбина.
В следствието се приказва за пране на пари от Сирия в Москва. Това отваря опцията парите да бъдат преместени в други юрисдикции, като да вземем за пример Европейски Съюз, където членовете на фамилията са глобени.
От новите покупки на парцели в Москва най-голямата сума е от Хафез Махлуф, един от първите братовчеди на Башар Асад.
Хафез е упрекнат в поръчване на убийствата и изтезанията на арестувани и протестиращи. Повечето покупки на Хафез са били уредени благодарение на непрозрачна ливанска скица за заеми, която носи белези на пране на пари, евентуално за пренасяне на парите отвън Русия.
Петима членове на фамилията на Махлуф, в това число брачната половинка на най-богатия човек в Сирия, Рами Махлуф, също са закупили парцели в първокласния квартал на небостъргачите на Московския интернационален бизнес център, прочут още като " Москва Сити ", където има няколко съветски мултинационални компании, банки и държавни офисслужби. 
Global Witness счита, че семейство Махлуф има парцели на стойност минимум 40 милиона $ в два московски небостъргачи. Имотите са закупени сред декември 2013 година и юни 2019 година. 
Всеки от глобените членове на семейство Махлуф оспори глобите на Европейския съвет против тях, само че Европейският съд неведнъж отхвърля настояванията им и удостоверява нуждата от наказания.
Русия беше главен съдружник на семейство Ал Асад през съвсем 50-годишното им ръководство. Тя се намеси на тяхната страна на войната в Сирия през 2015 година с въздушни удари и сухопътни офанзиви на следена от опозицията територия.
Отчетите на съветските банки, подпомагащи сирийския режим, бяха оповестени през 2012 и 2013 година, откакто западните наказания бяха наложени и по-мощните членове на фамилията бяха лишени от европейски визи и техните банкови сметки в Европейски Съюз и Швейцария бяха замразени. Сега наподобява, че сирийският режим употребява Москва като различно несъмнено леговище и евентуално евентуален портал за злонамерените си облаги.
Хафез Махлуф, който закупи парцел на стойност 22,3 милиона щатски $ в московските небостъргачи „ Град на столиците “, беше началник на Дамаск „ Секция 40 “ на прословутата Главна дирекция „ Разузнаване “ в Сирия до края на 2014 година. Това е сирийската организация, известна преди и като Държавна сигурност, натоварена с потушаване на вътрешната съпротива. 
Той беше глобен от Европейски Съюз през 2011 година за присъединяване в „ принуждение против стачкуващи “, по време на акции отвън столицата. Съществуващите наказания против него в Съединени американски щати бяха разширени през 2011 година и включват присъединяване му в убийството на стачкуващи в Дараа, първичната гореща точка на митинга, която се намира в Южна Сирия. 
Свидетелските показания, събрани от сирийските групи за правата на индивида за раздел 40 на Хафез и неговия команден клон, клона Ал-Хатиб, както и по-широките показания, събрани от публицистите за систематичните изтезания от сирийските разследващи служби, сочат по какъв начин би могъл Хафез да разпорежда задържане на хиляди сирийци, а в някои случаи даже и убийства.
Освен това многочислени съперници на режима свидетелстват в книгата на публицист Сам Дагър от 2019 година, че Хафез е бил корав член на вътрешния кръг от доближени на Башар Асад и един от най-влиятелните му съветници. Според показанията, Хафез е бил един от двамата съществени подбудители на смазването на демонстрациите през 2011 година. Книгата на Дагър включва показания на очевидци, които са видели Хафез да стреля по цивилни в и да дава заповеди за пукотевица за ликвидиране на стотици мирни митинги в Дараа и Хомс.
Подозрителни потоци пари в Москва
При закупуване на офиси в Москва през 2016 година записаните в Русия сдружения за благосъстоятелност на Хафез Махлуф взеха заеми, употребявайки 11 от парцелите като поръчителство. Сложната конструкция на тези заеми прикрива връзката на Хафез с парите. Това е особено за прането на пари и би могло да бъде основано по този начин, че да откри паричните потоци сред Русия и Сирия, които биха изглеждали несвързани с Хафез, повишавайки опцията крайната цел да бъде преместването на парите отвън Русия.
Заемите бяха предоставени на съветските компании на Хафез от ливанска компания, наречена Nylam SAL Offshore. Компанията е класифицирана като „ офшорка “ в Ливан; до момента в който ливанските „ офшорни “ компании не крият притежателите си в по този начин наречените секретни юрисдикции като Британските Вирджински острови, тези компании се възползват от засилената банкова загадка. Точната сума, отпусната от Nylam, не е известна.
Хафез има близки връзки с хората, които ръководят и имат Nylam. Двама от шефовете и акционерите на Nylam са Хайтам Абас и Хасан Шариф, които са братя на Мохамед Абас и Амар Шариф, двама видни сирийски предприемачи, глобени надлежно от Съединени американски щати и Европейски Съюз за поддръжка на режима на Асад. Хафез е братовчед на братя Абас, а Мохамед Абас беше особено глобен за това, че работи като прикритие на брата на Хафез, Рами Махлуф, и за това, че употребява ливански офшорни компании за задачата. Освен това Global Witness разбра, че Амар Шариф е женен за сестрата на брачната половинка на Рами Разан Отман, което го прави шурей на Рами.
През 2018 година, две години след покупката на парцела, Хафез, единственият акционер на трите му съветски компании, съобщи акциите си на Briana SAL Offshore, ливанска компания с идентични акционери, шефове и адрес като Nylam. Руските корпоративни записи за съветските компании за недвижими парцели съдържат данни за Briana, защото тя е акционер. Тези записи демонстрират, че Briana декларира Сирия като страна, в която прави бизнес.
Следователно крайното обвързване за заемите от Nylam минава от самия Хафез на Briana. Това значи, че заемите към този момент са сред две компании, Nylam и Briana, които са благосъстоятелност и се ръководят от едни и същи хора, които всички наподобява са част от мрежата на Хафез. Поне на хартия обаче, нито една компания не наподобява да е обвързвана с него.
Споразуменията за заем и всички следващи контракти за ипотека сред две сякаш самостоятелни и частни компании, Nylam и Briana, за които не е известно, че са свързани с Хафез, могат да бъдат употребявани като предлог пред банките за пари, преместващи се от Сирия и Ливан в Русия или назад.
Писма с искане за коментар от Хайтам Абас, Хасан Шариф, Nylam и Briana в Ливан, както и опитите за постигане до Абас и Шариф посредством трите съветски компании, които имат, останаха без отговор и последици. 
Семейство Махлуф не са глобени от Русия и има доказателства, че Хафез живее и работи в там свободно от няколко години, без да е належащо да крие самоличността си.
Хафез и брачната половинка му наподобява са прекарали много време в Москва най-малко от август 2013 година, когато са им издадени съветски шофьорски книжки. Те закупиха парцел близо до московските небостъргачи през септември 2015 година. Регистрираха Porsche Cayenne и Mercedes GL350 на този адрес, документи за благосъстоятелност и бази данни за трафик, открити от Global Witness, което демонстрира, че живеят в апартамента 
Като се има поради опцията на семейство Маклуф да работи свободно в Русия, потреблението на комплицирана конструкция от заеми, която затъмнява произхода на парите, наподобява ненужна, в случай че средствата бяха предопределени просто да останат в Русия, което допуска, че парите могат да се движат през Русия и в други юрисдикции.
Руската банка
Най-голямата съветска банка, Сбербанк, даде банкови услуги за най-малко една от съветските компании, които преди са били благосъстоятелност на Хафез, а в този момент са благосъстоятелност на Briana, демонстрира съветска корпоративна база данни.
Тъй като заемите от Nylam за съветските компании на Хафез бяха интернационалните (идваха в Русия от Ливан), е допустимо те да бъдат трансактирани в щатски долари - постоянно употребяваната интернационална валута. Ако казусът беше подобен, парите можеха да преминат през SWIFT платежната система на Сбербанк, която съгласно специалиста за битка с прането на пари Греъм Бароу може да рискува да наруши изискванията на американските наказания против Хафез Маклуф. 
Съмнителният темперамент на заемите, взети против парцелите, трябваше да накарат алената лампичка да светне на Сбербанк, само че не е ясно каква инспекция е осъществена по заемите.
Сделките на Сбербанк със семейство Маклуф са част от по-широк модел по тази причина по какъв начин огромните съветски банки, оказват помощ на сирийския режим. През 2012 и 2013 година Reuters и Wall Street Journal оповестяват, че режимът на Ал Асад има сметки в Газпромбанк и ВТБ, две от най-големите банки в Русия, които, сходно на Сбербанк, имат необятни интернационалните кореспондентски банкови връзки.
Въпреки че Сбербанк в Русия не е обвързана от закона за глобите на Европейски Съюз или Съединени американски щати, тя има клонове в огромни европейски и американски финансови центрове, в това число Лондон, Франкфурт и Ню Йорк. Сбербанк има и десетки кореспондентски банкови връзки, както и клирингови сметки в евро и щатски долари.
Бизнесът на Сбербанк със обвързваните с Маклуф компании би могъл да съставлява опасности за съблюдаване на други банки, сключващи покупко-продажби с нея и би трябвало да бъде алена лампа за регулаторите в юрисдикциите, в които фамилията е със наказания и Сбербанк има наличие.
Сбербанк не отговори на искане за коментар. В минали мнения до медиите, Сбербанк сподели, че „ професионализмът, прозрачността и честността са главните полезности на банката “ и „ банката има нулева приемливост към тези, които работят обратно “.
Няколко други членове на семейство Махлуф закупиха парцели в небостъргачи в Москва сред 2013 и 2019 година. Разан Отман, брачна половинка на брат на Хафез Рами Махлуф и щерка на сирийския дипломат в Румъния, закупи едно от първите офис пространства през декември 2013 година в „ Градът на столиците “ съгласно съветските имотни регистри. Разан е под наказания на Европейски Съюз от 2012 година поради брака си с Рами.
Рами беше глобен през 2011 година от Европейски Съюз за това, че е „ основен финансист “ на Ал Асад и „ за принуждение против стачкуващи “. Той към този момент беше глобен през 2008 година от Съединени американски щати за придобиване на благосъстоянието си с противозаконни средства. Рами е притежател на Сирител, националната телекомуникационна компания в Сирия, както и няколко огромни холдингови компании с ползи в нефта, газ и авиация. Той беше наименуван „ кралят на Сирия “ заради голямото му притежаване на политиката и стопанската система на страната.
Порасналите деца на Рами, които не са глобени, намерено парадират с благосъстоянието си в обществените медии, демонстрирайки първокласния си метод на живот. Те постоянно разгласяват фотоси в Instagram на своите скъпи коли, частен аероплан и почивките си в Европа, Дубай, Москва и Сирия. Най-големият наследник на Рами, Мохамед Рами Махлуф, видимо се пробва да сътвори интернационален имидж за себе си като предприемач-милионер и човеколюбец на 21-годишна възраст. ПР организация беше употребена за стартиране на публикации в изявления на британски език, промотиращи бъдещите бизнес проекти на Мохамед Рами Махлуф и обсъждайки усета му в частни самолети.
Този август двамата синове на Рами прекараха към месец, купонясвайки в Миконос, Гърция и Франция, до момента в който Ал Асад и Русия хвърляха бомби по Идлиб, изостряйки още повече в спора, който към този момент докара до милиони бежанци.
Децата на Рами Махлуф би трябвало да са получили визи от страна от Европейски Съюз, с цел да пътуват свободно в Европа, само че не е ясно коя страна ги е издала. Сред страните от Европейски Съюз единствено Румъния, България и Чехия поддържат връзки със сирийския режим, въпреки че други държави-членки явно желаят да ги възстановят. 
В допълнение към придобиването на благосъстоятелност на брачната половинка на Хафез и Рами, близнаците Ияд и Ихаб Махлуф, най-малките от четиримата братя Махлуф, използваха записана в Русия компания за закупуване на половин етаж в кулата на федерацията в Москва през февруари 2019 година на стойност 9,5 млн. щ.долара. Двамата също закупиха един парцел със личните си имена и две паркоместа в „ Град на столиците “ през юни 2017 година.
Ияд е длъжностен подполковник в Главна разследваща дирекция. Като офицер той носи командна отговорност, което значи, че дава отговор за дейностите на своите подчинени. Той беше глобен през 2011 година от Европейски Съюз за „ принуждение над цивилното население “.
Близнакът на Ияд, Ихаб, е вицепрезидент на Сирател и беше глобен от Европейски Съюз през 2011 година за „ директна поддръжка на режима “ и за финансирането му, защото „ Сирайтел “ трансферира „ забележителна част от облагата си на сирийското държавно управление “. Съединени американски щати глобиха близнаците през 2017 година: Ияд за това, че е оказал помощ на сирийското държавно управление да избегне интернационалните наказания, и Ихаб за това, че оказва помощ на брат му Рами да избегне интернационалните наказания и да реалокира активите си в чужбина.
Досега единствено един от 20-те парцела на небостъргача Маклуф в Москва е нает чартърен, съгласно съветските регистри на собствеността, което демонстрира, че множеството от парцелите не се употребяват с комерсиална цел.
Ихаб и Ияд Махлуф не дадоха отговор на няколко претенции за коментар, отправени посредством техните компании и известни законни представители. Разан Отман също не отговори на искане за коментар посредством известния си легален представител.
От всички членове на фамилията единствено Рами разяснява преди този момент глобите против него. През 2008 година във връзка с първите американски наказания против него той съобщи, че е бил „ незаслужено умишлен “. 
Източникът на парите 
Източникът на средствата за покупките на парцели е незнаен. Това може да е от личното частно благосъстояние на Махлуф, насъбрано през годините, като облаги на режима в Сирия, в това число при бащата на Ал Асад, Хафез ал Асад. 
Може да става въпрос за заграбени от Сирия средства от други членове на режима на Асад, арестувани в чужбина от Махлуф. Мохамед Махлуф, по-възрастният татко на братята Махлуф и чичо на Башар Асад, беше необятно прочут, че работи като банкер на Асад. Изглежда, съгласно глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз, които го упрекват, че върти пари от името на режима, че синовете му са наследили част от тази роля.
Според изследването на Global Witness двама от шефовете на съветските компании, регистрирани от Хафез Махлуф и неговите братя близнаци, с цел да купят московските парцели, са свързани с посолството на Сирия в Москва и сирийската войска. Въпреки че това не потвърждава дефинитивно връзка сред покупките на парцели и режима на Ал Асад, Сирийското посолство в Москва (подобно на сирийските посолства другаде) е известно, че работи като освен това от разширение на фамилните ползи на Асад. Малко евентуално е чиновниците на посолството да вземат участие в транзакциите, в случай че не се приведат в сходство с ползите на режима на Асад. 
Независимо дали средствата са частното благосъстояние на Махлуф или паричните средства, които те извличат от името на режима, няма подозрение, че парите са обвързани с тежки нарушавания на правата на индивида в Сирия.
Ролите на Махлуф ги вършат съучастници в някои от най-лошите зверства на 21 век. Тези закононарушения включват: седмично безсистемно бомбардиране на цивилни региони, в това число стратегическо ориентиране на ударите към болници; блокада на цивилен райони; случайното задържане на цивилни лица; всеобщи изтезания на пандизчии и измамници, изтезанията и изнасилванията им; и постоянната приложимост на химическо оръжие върху цивилни.
По-старите от семейство Махлуф заобикалят публичността. Повечето нямат свои фотоси онлайн или в печата. Членовете на фамилията не дадоха отговор на искане за коментар от Global Witness. В рядко изявление, обещано от Рами през 2011 година, той съобщи, че е бил глобен чисто за това, че е братовчед на Асад и че Асад няма потребност от парите му. В PR материалите един от по-младите членове на семейство Махлуф твърдеше, че фамилното благосъстояние идва от техните бизнес ползи в Сирия.
Връзките на фамилията със сирийския режим обаче слагат под въпрос легитимността на техните бизнес ползи. Всички финансови институции би трябвало да подсигуряват, че са въведени постоянни процедури за надлежна инспекция, с цел да се предотврати навлизането на мръсни пари, като тези на Махлуф, в международната финансова система. Слабите места в сходни процеси разрешават на насилниците и да се насладят на разрушителните и противозаконните си дейности, до момента в който жертвите на такива режими, в това число жителите на Сирия, не престават да страдат, без да има правораздаване и правдивост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР