Журналистът Сашо Диков коментира снимката на бившия премиер Кирил Петков

...
Журналистът Сашо Диков коментира снимката на бившия премиер Кирил Петков
Коментари Харесай

Диков: Ако Киро беше в Германия, заради Лена щеше да е „чао“ и от политиката, и от Линда

Журналистът Сашо Диков разяснява фотографията на някогашния министър председател Кирил Петков и представителят на кабинета му Лена Бориславова от последния им ден в Министерския съвет, която беше оповестена от Българска национална телевизия. Според него в случай че Петков бил в Германия, поради този фотос щял да се раздели или с политиката, и с Лена, или със брачната половинка си Линда.

Ето какво написа още Диков:

„ Майсторката на словото Соня Момчилова сподели неотдавна: „ животът е подъл драматург “. Колко права се оказа. Никога не съм и помислял даже, че иска ми се наложи да пазя Българска национална телевизия и Кошлуков, че са си свършили професионално работата. Никога не съм предполагал, че мнението ми по даден проблем радикално ще се разграничава от това на престижи като Евгени Дайнов, Гого Лозанов и, че ще бъда тотално несъгласен с създатели на „ Свободна Европа„ и DW. А по този начин също и с позицията на АЕЖ. Повтарям без грам подигравка: в тази ситуация с прослоувтата фотография на Кирил и Лена на стълбите на Министерски съвет, фотографката Десислава Кулелиева и Българска национална телевизия си свършиха професионално работата, а последвалите офанзиви против тях, най-малко съгласно мен, са смешни и жалки.

Знайни и незнайни медийни „ девственици “ запяха в хора, а една млада госпожица в „ Свободна Европа “ толкоз нескопосано плонжира пред „ двете гълъбчета “, пропускайки, че в случай че единствено един епизод от оперетата „ Лена и Киро “ се беше разиграл в Германия /девойката е приключила там/ до момента К. щеше да се е разделил или с политиката, или с Лена, или с Линда.

Впрочем, какво направи Българска национална телевизия? Направи това, което е длъжна да прави всяка уважаваща себе си медия, разполагаща с достоверни доказателства. Било то фотография, видео или документ. Снимката достоверна ли е? Категорично да. Обработена ли е? Абсолютно не. Ама създавала внушения!

Снимката първо се появи във „ Facebook “ на Българска национална телевизия, по-късно беше забелязана от стотици хиляди, най-много в така наречен „ жълти “ медии и в десетки други уеб сайтове. После пристигнаха обясненията на авторката и на самата Лена. Накрая по „ мухата “ изстреляха атомни бомби от кое място ли не /хронология на следващия медиен срам – в края на материала/.

Председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова в началото реагира напълно съответно, казвайки, че това е демокрацията и всеки може да пояснява обстоятелства както си желае.

После, явно под натиска на „ възмутените “ разгласи като позиция на Съвет за електронни медии: „ Българска национална телевизия би трябвало да съблюдава всички професионални стандарти и да не позволява подвеждаща информация. “

И Комисията за журналистическа нравственос не закъсня с матросовското: „ Публикуването на подвеждащи фотоси е равно на изфабиркувани сюжети. “

При цялата фактология, офанзивите против Българска национална телевизия звучат неуместно, само че нещата и имат поразителен подтекст. Изумявам се къде бяха всички тези „ воини на чистата публицистика “ през март, когато се появиха други два документа: прословутото видео със стълбите, както и видеото и фотосите с воаяжа на Кирил и Лена в Солун. Ако, съгласно Комисията по журналистическа нравственос, публикуването на подвеждащи фотоси е еднакво на изфабрикувани сюжети, на какво е равно непубликуването на сюжети, другояче четени и гледани от милиони хора, само че непоказани от водещите малките екрани? Като в един от двата сюжета става дума за публично посещаване на български министър председател в чужбина.

Питам се, на всичките тези самураи на праведната журанлистика – като персони и институции – по кое време ще им чуя меннието по тези два сюжета? Ще доживеем ли полемика за едни други стълби, където разногласието е: един човек държи парапета или държи нещо друго?

Към Българска национална телевизия има доста въпроси, по принцип, в това число и поставения от Фрогнюз: „ А по кое време ще покажете фотосите с кюлчетата и пачките? “ Но това е тематика за различен диалог.

Пиша този материал с твърдото разбиране, че: първо – нескопосаните опити за изпиране на Ромео и Жулиета освен, че не оказват помощ, а по-скоро са в минус. Атаките по тематиката няма да спрат и ще стават все по-ожесточени. А какво още има по тематиката и в кой миг ще бъде показано, един Господ знае.

Второ – отразяването на водевила К. и Л. е най-големият срам на така наречен обичайни медии. Проблемът не е в ръцете на двамата, а в устата на единия. Що за мъж си, когато и в този случай си оставил Лена сама да се изяснява /друг е въпросът какъв брой безапелационно го прави/. Трето – когато си по върховете на политиката и ти задават какъвто и да било въпрос, не може да отговаряш с мятане на земята на джиесема, с който те снимат. А въпросът касаеше половата ориентировка на Асен. Той също, съгласно мен, би трябвало да откри метод да отговори, тъй като терорът по тематиката и против него няма да престане.

Идват избори, каквито, по своята свирепост, историята не помни в последните 30 години. С криене на истината, каквато и да е тя, няма да стане. Не се уплашихте от мафията, извадихте на ярко страшни далавери на предходното ръководство, като за доста по-невинни разкрития са си отивали сума ти хора – само че, за жалост, се уплашихте от загубване на властта. Осатвихте се Слави и Корнелия да ви държат за топките месеци наред. Рейтингът ви се срина. Едва когато изригнахте против рекета на Дългия и пътните милиарди, хората върнаха доверието във вас и на практика се изравнихте с ГЕРБ.

Без да съм социолог или политолог считам, че може да спечелите изборите, само че при няколко условия.

Първото от тях – предизборна коалиция с Демократична България, а още по-добре и с „ Ние идваме! “, както и с Радостин Василев и групата му. Освен това, привличане в листите на допустимо най-широк кръг потвърдени фигури.

Второ – колкото и наивно да звучи, бъдете почтени и открити! Това го декларирахте и преди, само че когато захапахте властта, малко направихте. Истината боли, само че лекува.

Трето – неотдавна пъклен сексапилната министърка Калина К. се изцепи: „ безусловно сме уверени, че ще спечелим изборите “. Съмнявам се, че сходни изхвърляния оказват помощ на идеята. Онова, в което би трябвало да сте безусловно уверени, че както направихте сума ти положителни неща, по този начин и пропуснахте много, разочаровахте значително хора и в този момент би трябвало да положите неистови старания да накарате най-малко същите хора да ви повярват.

Впрочем, сигурен съм, че в случай че попитам 10 индивида на какво министерство беше министърка къдравата Калина, най-малко девет няма да могат да отговорят тъкмо /между тях съм и аз/. А и би трябвало да гарантирате, че недоразумения като Наско Културата няма да бъдат министри или, в случай че инцидентно бъдат, бързо ще ги сменяте, защото несменяемостта на красивия читалищен активист ще излезе, че се дължи на обстоятелството, че е „ ентусиазъм “ на една друга авторитетна личност.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР