Жорди Турул Парламентът на испанската автономна област Каталуния не успя

...
Жорди Турул Парламентът на испанската автономна област Каталуния не успя
Коментари Харесай

Каталунските депутати пак не можаха да изберат регионален лидер


Жорди Турул

Парламентът на испанската самостоятелна област Каталуния не съумя да избере районен водач, откакто претендентът Жорди Турул не можа да събере задоволително гласове, предадоха международните организации.

Турул, който е непосредствен съдружник на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон, се нуждаеше от 69 гласа, само че завоюва единствено 64 поради различия сред сепаратистките партии, които имат болшинство в каталунския парламент.

Сега депутатите имат два месеца, с цел да изберат водач на региона. В противоположен случай ще би трябвало да има нови районни избори.

Турул въпреки всичко може да получи още един късмет да бъде определен при гласоподаване на следващия ден. Той обаче би трябвало да се яви пред съда през днешния ден по обвинявания в протест и противодържавна активност поради присъединяване му в опитите за оповестяване на самостоятелност на Каталуния през октомври. Миналата година Турул беше задържан, а след това освободен под гаранция.

Съдът може да го разгласи за неизбираем или даже да го върне в пандиза, в случай че реши, че има задоволително доказателства, че някогашният министър от предходното каталунско държавно управление е направил тези закононарушения.

Това излиза наяве и от днешно изказване на ръководителя на испанския Върховен съд Пабло Лареня, който в петък удостовери тежките обвинявания в протест против 13 каталунски сепаратисти, измежду които и някогашният районен водач Карлес Пучдемон, съобщи Франс прес.

Той е упрекнат по-специално, че е провел референдума за самоопределяне на 1 октомври предходната година макар възбраната на съда и " сериозния риск от произшествия с принуждение ".

Жорди Турул също е упрекнат в протест, което се санкционира тежки присъди, стигащи до 30 години затвор, по-конкретно за " мобилизизация " за референдума в качеството му на представител на районното държавно управление. Така арбитър Лареня може да попречи на ново гласоподаване на кандидатурата на Турал за районен водач, като го изпрати в ареста, изключително в случай че реши, че има заплаха от рецидив, означават организациите.

Общо девет членове на бившето държавно управление са упрекнати в протест, наред с някогашния ръководител на районния парламент Карме Форкадел, водачите на сепаратистки асоциации Жорди Санчес и Жорди Куишарт и втората по сан в Републиканската левица на Каталуния Марта Ровира.

Общо 25 сепаратистки политици ще бъдат съдени за протест, заграбване или непокорство, заяви съдията. Той изиска от 14 членове на предходната каталунска районна администрация да подават 2,1 милиона евро по банкова сметка, с цел да възстановят средствата, употребявани за организирането на противозаконния референдум за самостоятелност и да покрият правосъдните разходи, съобщи Ройтерс.

Съдията не заяви дата за процеса.

Сепаратистката лидерка Марта Ровира не се подчини на призовката да се яви пред съдията, който можеше да я прати в ареста, и съобщи в официално съобщение, че поема " пътя на изгнанието ". Тя стана седмият сепаратистки водач, напуснал Испания, с цел да избегне правосъдно гонене.

Съобщението на Ровира беше оповестено от нейната партия по времето, когато тя трябваше да се яви пред съда. По думите на Ровира тя " усеща, че правото й на свободно изложение е лимитирано от съдилищата, които сплашват и ползват без капка позор политически критерии ".

Ровира не заяви къде ще потърси леговище. Други сепаратистки водачи, в това число Пучдемон, избягаха в Белгия, Швейцария и Шотландия.

Петима сепаратистки водачи се явиха пред съдията през днешния ден в отговор на призовката, съобщи Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР