Животновъдните асоциации, които развиват селекционна дейност, ще излязат днес с

...
Животновъдните асоциации, които развиват селекционна дейност, ще излязат днес с
Коментари Харесай

Животновъдният бранш изригва срещу орязаните плащания за селекция

Животновъдните асоциации, които развиват селекционна активност, ще излязат през днешния ден с обща декларация против мощното орязване на ставките по Схемата за обвързано подкрепяне за месодайни крави, оповестени със заповед на министъра на земеделието преди два дни. Вместо предстоящите 620 лв. фермеритеще получат по 250 лв. за животно, което опонира на всички нормативни документи, с които тази помощ е регламентирана досега.

По този мотив Асоциацията за отглеждане на месодайни породи говеда в България и Националната асоциация за месодайно отглеждане на животни готвят общо мнение до министерството и медиите, в което да показват своята позиция, заяви за Синор.БГ Андрей Чалъков, ръководител на Асоциацията за отглеждане на месодайни породи говеда в България.

Миналата година средствата за месодайно отглеждане на животни за селектираните животни не бяха отделени от тези за млечното говедовъдство. След нотификация от Европейската комисия страната ни получи утвърждение и задели 3,250 милиона лв. за поддръжка на тези стада.

Сумата беше избрана въз основа на хипотетичен брой от 12 хиляди животни в месодайно направление, които са чиста селекция. След подадените заявки в Българската организация за сигурност на храните обаче се схваща, че действителният брой на месодайни кравие самичък 5 200 вместо индикативната численост от 12 хиляди. Така средствата, полагаеми с наличния бюджет трябваше да бъдат 620 лева за крава.

Новата скица беше разказана с промени в наредбата, признати през юли тази година.

Именно по тази причина и браншовите организации ще стачкуват против мощното занижение на тази ставка.

До края на деня Синор.БГ ще разгласява цялостните позиции на браншовите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР