Животът в режим на бедствено положение покрива все по-голяма територия

...
Животът в режим на бедствено положение покрива все по-голяма територия
Коментари Харесай

Все повече селища живеят в режим на бедствие

Животът в режим на бедствено състояние покрива все по-голяма територия от страната. Вчера зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев заяви, че частичното бедствено положение от крайграничните общини в областите Бургас, Ямбол и Хасково ще бъде удължено след 29 септември, когато изтичаше плануваният до момента период. Най-вероятно новата дата ще е 23 октомври за всички общини. Официалната причина - мигрантският напън. На прага на такава обстановка е и Ловеч поради Продължава рецесията след наводнението в Карловско. До преди два дни и Бургас бе в отчасти бедствено състояние - след стихия и съборени клони в средата на септември. Миналия месец бедствени положения бяха обявявани в Свищовско (безводие), за регион от Смолян (зейнала земна дупка в двор на човек), Чепеларе и Девин (свлачища). Има и други селища, новините за които не доближиха до централните медии.

Причината за всичко това са освен катастрофи и естествени стихии. То е и управническа наклонност, която е инструмент за по-лесно практикуване на пълномощия. Чрез бедственото състояние кметовете или регионалните управи могат да разпореждат действия без търгове, да разпореждат, изискват и глобяват по съкратени процедури в изискванията на аварийност. Разбира се, и да аплайват за средства. За бедственото състояние по границата да вземем за пример няма илюзии. То не е оповестено поради невъобразим мигрантски напън, а с цел да се избегнат процедурите за ремонт на горските пътища, което да улесни работата на полицейските патрули.

Всичко това значи, че процесът би трябвало да се следи. Той допуска все по-големи опасности в бъдеще - бедственото състояние да се афишира освен като наложителност след тежки събития, само че и да е малка врата за пробутване на противоречиви практики. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР