Животът в няколко държави бе изцяло парализиран. В Аржентина, части

...
Животът в няколко държави бе изцяло парализиран. В Аржентина, части
Коментари Харесай

Нещо невиждано: защо Южна Америка остана без ток?


Животът в няколко страни бе напълно неподвижен. В Аржентина, елементи от Уругвай и Парагвай настана тъма. Подобен цялостен срив на електроснабдяването в Южна Америка до момента не се беше случвал. Каква бе повода?

Така изглеждаше Буенос Айрес - столицата на Аржентина

Подобно нещо е добре познато на аржентинците: лято, горещина, зной, климатиците работят на цялостни обороти. И тогава ненадейно стопира токът, защото износената мрежа не може да издържи на натоварването. Такива прекъсвания на тока нормално са местни или районни, само че това, което се случи в неделя заран в няколко страни от Южна Америка, остава без казус.

Както посочи аржентинският президент Маурисио Макри – към този момент няма пояснение за това на какво се дължи тоталното прекъсване на тока. Министърът на енергетиката Густаво Лопетеги съобщи, че системата се е изключила автоматизирано, регистрирайки дестабилизация на напрежението. Но тоталният срив на електроснабдяването няма по какъв начин да се одобри за естествен, защото температурите в неделния ден не са били високи и мрежата е разполагала с 20 % запаси.

Може ли да е хакерска атака?

Лопетеги не изключва изцяло вероятността да става дума за хакерска атака, само че въпреки всичко счита, че тази версия е прекомерно малко евентуална. Срокът, в който ще се схванат действителните аргументи за изключването, е сред седем и 10 дни.
Редакцията предлага
Аржентинската енергийна система се срина в неделя сутринта (16.6.), а повредата засегна и Уругвай, както и някои области в Парагвай. Електрическата мрежа на Аржентина и Уругвай е обща, базира се на взаимно експлоатираната електроцентрала Салто Гранде.

Сред догатките за причинителите на огромната повреда са и продължителните превалявания и крайбрежните стихии към електроцентралата Салто Гранде и електроцентралата Ясирета, която се намира сред Аржентина и Парагвай.

По данни на локалните медии, сред двата язовира е имало повреда рано сутринта и за нея е било обявено, само че явно не ѝ е било обърнато нужното внимание. Именно тази повреда евентуално е довела след това и до цялостния срив. Не е изцяло изключено известно въздействие да е оказал и различен фактор - слабото земетресение, раздрусало северните елементи на Аржентина в събота.

Инфраструктурата е остаряла

Всъщност спиранията на тока в Аржентина не са необичайност - изключително през декември, когато по тези места е лято и температурите постоянно надвишават 40 градуса, заради което има потребност от голямо количество електрическа енергия за климатиците. Знаеше се, че инфраструктурата на страната е в окаяно положение, само че подобен невиждан срив до момента не се беше стигало.

Все отново бе удобно, че повредата се случи в неделя, а не в работен ден - в противоположен случай колапсът щеше да докара Аржентина до същинска злополука Аржентина, а страната и по този начин е в тежка икономическа и финансова рецесия. Аржентинците са изпълнени с яд и към президента Макри. Четири часа след прекъсването на тока той по този начин и не бе направил още никакво изказване.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР