Животът на бързи обороти не е отменен, но хората започват

Животът на бързи обороти не е отменен, но хората започват ...

По-бавно!


Животът на бързи обороти не е отменен, но хората започват все повече да ценят по-спокойния ритъм и възможностите да изживяваш и да се наслаждаваш на моментите. Това става ясно от нов анализ на статистиката за гледанията на видеоклипове в YouTube. Бързо нарастващата тенденция на интереса към "Забави темпото" беше подчертана от Роя Зейтун, ръководител на отдел „Култура и тенденции“, Google EMEA, и Никълъс Шмид, ръководител на изследванията на YouTube за глобалните тенденции.

Днес можем уверено да обявим началото на нова ера на „бавен живот“, казват те. Пандемията доведе и до драстична промяна на темпото на заобикалящия ни свят: хората започнаха да използват по различен начин свободното време, което преди това използваха за птувания и срещи. Всичко това няма как да не повлияе на културата на потребление и навиците на потребителите: забавянето се дължи и на минимализма и отхвърлянето на ненужни неща. Според вътрешните данни на YouTube (2020 г.) през последната година се наблюдава бързо нарастване на интереса към видеоклипове на тема slow living: в сравнение с 2019 г. броят гледания на видеоклипове с тези ключови думи нараства 4 пъти. Хората откриха, че имат време за увлечения и хобита, които са отлагали .

Видеоклиповете, посветени на идеята slow living  обикновено имат редица повтарящи се характеристики: те са дълги, с успокояваща, мелодична фонова музика. Действията в тях се случват бавно, което ги прави медитативни - те са много приятни за гледане. Философията на бавния живот включва обмисляне и осъзнатост и тези видеоклипове го отразяват в пълна степен: всички те са наситени с внимание към детайлите. Например видеоклип за бавния живот в Англия по време на блокиране отлично улавя тази тенденция.

Източник: manager.bg