Животът на 10-годишно дете от Шумен бе спасен благодарение на

...
Животът на 10-годишно дете от Шумен бе спасен благодарение на
Коментари Харесай

Екип от УМБАЛ Света Марина спаси живота на 10-годишно дете

Животът на 10-годишно дете от Шумен бе избавен с помощта на професионализма и уменията на експертите в УМБАЛ " Света Марина “ – Варна и високотехнологичното съоръжение, с което болничното заведение разполага.

Малкият пациент е ориентиран по неотложност към варненската университетска болница след открит тежък мозъчен кръвоизлив и в повредено общо положение. Във Варна е осъществен ядреномагнитен резонанс за по-детайлно определяне на кръвоизлива. Вследствие на проучването е диагностицирана тежка вродена артериовенозна малформация на жизненоважно място в мозъка. Събира се мултидисциплинарен екип от интервенционални рентгенолози, детски невролог, педиатър, неврохирург и реаниматори. Поради бързото утежняване на положението на детето екипът взима решение да бъде приложено ендоваскуларно лекуване. Доц. доктор Георги Тодоров, интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика към УМБАЛ " Света Марина “ – Варна, прави сполучливо животоспасяващата намеса. Благодарение на бързата и съответна реакция на лекарите и модерната инсталация дребният пациент е избавен и се възвръща сполучливо.

" Клиничното положение на детето се утежняваше динамично и се наложи да бъде осъществена незабавна интервенция. Установената артериовенозна малформация се намираше в дребния мозък в непосредствена непосредственост до ствола на мозъка, където са ситуирани центровете за сърдечна активност и дишане. Приложихме извънредно актуален способ на лекуване и детето се възвръща чудесно “, изясни доцент доктор Георги Тодоров.

Артериовенозните малформации са положения, при които патологичните съдови структури са тясно преплетени със здрава мозъчна тъкан и е доста мъчно да се разбере каква част от мозъка може да пострада по време на намеса. Съдовите малформации са патологични находки, които са огромно предизвикателство пред медиците, защото изискват доста старания, с цел да бъдат лекувани, без да бъде нанесена щета на хубавичко тъкан.

Доц. доктор Чавдар Бъчваров, интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика към варненската университетска болница, разяснява: " Съдовите малформации имат разнообразни благоприятни условия за лекуване и една от най-атрактивните, които развиваме тук, е високоспециализираното ендоваскуларното лекуване. УМБАЛ " Света Марина “ – Варна разполага със модерна инсталация от последно потомство и подготвени медицински екипи, с помощта на което ние имахме опция да планираме дейностите си и да правим сполучливо интервенцията. Един екип е мощен тогава, когато в него има хора с разнообразни качества и всеки знае какво прави, тогава можем да имаме краен резултат, който да ни удовлетворява, резултат, който се мери със избавен живот “.

Родителите на 10-годишния пациент изрекоха своята голяма благодарност към целия екип от експерти на варненската университетска болница. " Вече сме по-спокойни, страшното е зад тила ни. Благодарим на всички, които поеха детето през цялото време до в този момент и се грижиха за него с внимание и отдаденост. Изключително бързата реакция и професионализъм на лекарите в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна избави живота на сина ни “, показа Катерина Машева, майка на детето.

Варненските лекари не престават да потвърждават своя висок професионализъм, макар че са изправени пред огромното предизвикателство на тежката пандемична конюнктура. Спасените пациенти през годините са доста, само че да дадеш втори късмет на дете да се радва на детството си се помни постоянно. 

УМБАЛ " Света Марина “ е втората по величина болница в България и съществена база на МУ-Варна. От 2016 година на територията й действа най-големият високотехнологичен мозъчносъдов център за Североизточна България, където се организират всички диференцирани способи на лекуване на острите мозъчни инсулти – интравенозна тромболиза и ендоваскуларно лекуване. През отделението за лекуване на остри инсулти, обособено през 2014 година, месечно минават над 100 пациенти. Младите лекари имат опция да получат най-хубавата практическа подготовка за осъществяване на ендоваскуларно лекуване от експертите в лечебното заведение с помощта на насъбрания им клиничен опит през годините.

Варненската университетска болница е център за нововъведения в региона на медицинските технологии. Тя разполага с последно потомство компютърен томограф, допускащ високотехнологична образна диагностика, два нуклеарно магнитни резонанса, три ангиографа, два супермодерни скенера, най-модерните ПЕТ-скенер и СПЕКТ-скенер, три линейни ускорителя, ехографи, ендоскопи, робот за разтваряне на цитостатици, роботизирана хирургия, съвременна болнична осведомителна система, център за транслационна медицина, клетъчна терапия и др. 

Ръководството на лечебното заведение благодари на своите чиновници за професионализма, отговорността и безрезервната отдаденост на пациентите, написа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР