Живот, здраве, чистота - това ни дава минералната вода.България е

...
Живот, здраве, чистота - това ни дава минералната вода.България е
Коментари Харесай

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III

Живот, здраве, непорочност - това ни дава минералната вода.

България е същински естествен парадайс, тъй като тук всеки един може да усети лечебната мощ на всички познати в света типове минерална вода. Още от дълбока античност лечебната и духовна мощ на водата е добре известна по нашите земи – този факт го удостоверяват и хората, докоснали се до минералната вода. Специално за читателите на GlasNews.bg подготвихме материал, с кйто да ви срещнем с лечебната мощ на водата в град Баня, Карловско.

За курортното градче...

е град в Южна България. Той се намира в Община Карлово, Област Пловдив, в плодородната Карловска долина, единствено на 10 км от град Карлово (с железопътния транспорт), на 45 км от Пловдив и на 146 км от София по задбалканския път. През интервала на Възраждането в Баня се развиват производството на розово, лавандулово и ментово масло, както и винопроизводството. След Освобождението в града идват двама бизнесмени - братята Багарови, които построяват 3 заводи за филтрация на розово масло и вили за почиващи край лековитите минерални извори. През 1927 година във вилата на фабриканта И. Багаров отсяда за лекуване на ревматизма си Цар Борис III. Близки до него споделят, че е останал доста удовлетворен от своето лекуване в Баня и той взема решение да построи тук царски замък. Той е ситуирана измежду двор с богата растителност и е приключен през 1929 година

Бликащата минерална вода в националния курорт

Вместо град Баня много постоянно можете да чуете туристите да използват Карловски минерални бани – това е по този начин поради съществуването на бликаща минералната вода, трансформирала града в народен курорт.

Минералната вода в привлекателния балнеоложки център е едва минерализирана, сулфатно, хидрокарбонатно-натриева, флуорна, силициева с високи алкални реакции. Една от главните съставките във водата е сярата. Лечението се прави с киснене. Водата не е подобаваща за пиянство. За съществуване на сяра се схваща и от характерния аромат на водата. Между другото - в случай че се къпете със сребро то ще почернее, само че след това елементарно се почиства със сода бикарбонат. Ако имате рани по кожата от скорошно охлузване - те заздравяват извънредно бързо.

Водата в Баня работи удобно при лекуване на: възпалителни и дегенеративни ставни болести (ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, артрити и артрози, следфрактурни състояния); болести на централната и периферната нервна система (радикулити, неврити, плексити, дископатии, дискови хернии); функционални болести на нервната система: неврози; кожни болести: псориазис и псориатични артрити; хипертонии.



Подарете си здраве в град Баня

Съвсем разумно е в туристическото градче да има градска баня. Едната опция за туристите е баня „ Банчето”, където водата е прелестно топла и доста лечебна. „ Банчето “ е закрито и разполага с 2 пространства – едно за дами и едно за мъже. Във всяко от тях има съблекалня със гардеробчета, баня с душове и плитък, само че огромен басейн. „ Банчето “ е издигнато върху самия минерален извор и извира непосредствено в двата басейна (в мъжкото и женското отделения). Хората, правили доста процедури в Баня, считат това „ Банчето “ за “натурално джакузи”. Водата успокоява нервите и оказва помощ за болести на костната система.



Другият вид е да посетите Централната баня, където водата е по-вряла спрямо тази в “Банчето”. Врялата вода натоварва повече сърцето и кръвоносните съдове и по тази причина тази баня се употребява по-скоро като хигиенична баня в сравнение с за лекуване. В централната баня също има 2 отделения – за мъже и за дами – със съблекални, душове и басейн с топла вода. В централната баня е непокътнато и възобновено помещението, в което се е къпал цар Борис ІІІ – “Царската баня” - и против скромна сума може да се почувствате като царе.



В Баня можете да отидете и на кални бани, които са под намерено небе. В калните бани има 2 басейна с лечебна тиня – единият е с по-хладка тиня – 37°, а другият е с по-топла – 39°. В взаимозависимост от това какво е здравословното Ви положение влизате в басейна с по-топла или с по-хладка тиня. Възможно е да не влизате в басейна, а да си намажете с тиня единствено избрани места от тялото.



„ Водата е вълшебна! Любимото ми място за почивка! Аз боготворя минералната вода на гр. Баня и ще се веселя в случай че повече хора се допрян до нейната лечебна мощ. Моята лятна отмора непроменяемо е обвързвана с това градче и хармонията, която ми подарява. “, коментар на Виолета Томанова, София, България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР