Живопис, рисунки, обекти представят цялостно визуалния артист Димитър Шопов в

...
Живопис, рисунки, обекти представят цялостно визуалния артист Димитър Шопов в
Коментари Харесай

Портрети на портретите на Ван Гог в Зала “2019”

Живопис, рисунки, обекти показват изцяло образния актьор Димитър Шопов в новооткритата галерия в Зала “2019 ” на Градска художествена изложба – Пловдив. Самият създател не е виждал толкоз свои произведения, изложени в една експозиция.

Близо 100 творби от трите най-важни негови плана: “Гавазов ”, “Ново село ” и “3D Dogs ” са собствeност на пловдивските колекционери Павлина Маринова и Емил Пунгеров и тяхната изложба L’UNION, която работи с художника през последните 10 години.

Иронията, пародирането на труфя, провокацията и мистификациите са присъщи за Димитър Шопов и неговите персонажи, измежду които най-впечатляващ е мистериозният художник-авангардист Милош Гавазов (финкция на Шопов), “пресъздал ” в пачуърк и бродерия фамозните автопортрети и портрети на Ван Гог, в керамика – “портретите ” на Левски и Йовков паралелно с мислени персони.

Друг значим акцент са творбите от серията „ 3D Dogs “, отдадени на детството.

“Служейки си с познатите облици от нашето минало, серията коли припомнят за „ Турбо “ дъвките, известни измежду младежите в края на 80-те и началото на 90-те години, когато картинките в тях култивираха любовта към колите и пристрастеност към колекционирането им. ”(П.Маринова)

Кураторът на изложбата “Диалози с Димитър Шопов и Гавазов ” обобщава: “Изключително разнообразни по формат и медия, творбите  разкриват многоликото творчество на художника, основано в интервала 2012 – 2022 година Проследява връзката сред другите креативен интервали на художника, погледнати от нов ъгъл, както и неговите желания да покаже актуалния метод на живот, търсенето на душевно равновесие в актуалното общество и в нашия 21 век, именуван от доста хора “век на депресиите “.

Експозицията може да се види до 26 март.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР