Живко Тодоров (вляво) [Първа инвесъиционна банка] Договорът на главния финансов

...
Живко Тодоров (вляво) [Първа инвесъиционна банка] Договорът на главния финансов
Коментари Харесай

И финансовият директор на ПИБ Живко Тодоров е отстранен

Живко Тодоров (вляво)

[Първа инвесъиционна банка] Договорът на основния финансов шеф на Първа капиталова банка Живко Тодоров е преустановен, като той напуща и управителния съвет на институцията. Това оповестиха от самата банка до вложителите на борсата, като решението е от 31 март и влиза в действие от през днешния ден 2 април.

Това е второ основно мениджърско разбъркване в ПИБ единствено в границите на две седмици. На 20 март договорът на основния изпълнителен шеф Неделчо Неделчев също беше изненадващо преустановен, а постът му ще бъде стихотворец от Никола Бакалов. Кой ще бъде новият CFO на банката към този момент не е известно, като и двете промени в борда още не са получили утвърждение от Българска народна банка и не са вписани в Търговския указател.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Оставки или смени

Засега за аргументите за измененията може единствено да се гадае, само че непланираната бърза промяна на CEO и CFO на банката сигурно дава сигнал за някакъв спор с акционерите. Няма информация и по чия самодейност е отдръпването на двамата мениджъри и до каква степен е с положителни усеща. При предходното известие за прекратяването на контракта на Неделчев се изказваше признателност за работата му и имаше анонс, че банката ще продължи да работи с него по стратегически планове. Сега при Тодоров такива липсват.

Една догадка е банката да отстранява двамата поради резултатите на ПИБ. Банката към момента не е покрила изцяло финансовия дефицит, установен от ЕЦБ. Частично това беше направено с помощта и на основни еднократни счетоводни резултати, само че трябваше да бъдат набрани и 200 млн. лева с нарастване на капитала, през борсата. Проспектът на ПИБ обаче получи отвод от Комисията за финансов контрол през февруари, а в този момент интервенцията наподобява мъчно осъществима. След срутва на тържищата към COVID-19 пазарната капитализация на цялата банка е под 200 млн. лева при цени към 1.70-1.80 лева, на акция, до момента в който в началото в края на предходната година проектите бяха нарастването да е при 5 лева, което оценяваше банката на 750 млн. лева

Друго допустимо пояснение е мениджърите да се отдръпват по своя самодейност поради противоречие с останалата част на управителния и надзорния съвет или като извънредно със притежателите. Двамата огромни акционери в ПИБ с по 42.5% са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Преди да е публично

Вече на уеб страницата на ПИБ в секцията за управителния съвет на банката информацията и за двамата е отстранена. Понастоящем като основен изпълнителен шеф е посочен Никола Бакалов. Освен него има двама изпълнителни шефове Светозар Попов (главен риск мениджър) и Чавдар Златев (отговарящ за корпоративното кредитиране), както и един член Надя Кошинска (с сектор Малки и междинни предприятия).

Живко Тодоров е от не толкоз дългогодишните фрагменти на ПИБ. Той е основен финансов шеф от юни 2014 година, а от края на 2015 година е и част от управителния и съвет. Прекарва банката през два прегледа на качеството на активите и стрес проби - 2016 година от Българска народна банка и 2019 година от ЕЦБ. Преди ПИБ е бил CFO на клона на Alpha Bank в България (който беше обхванат от Пощенска банка) в интервала 2012-2014 година, а преди този момент е заемал същия пост и в клона на ING Bank в София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР