Живея много далеч от Софийската математическа гимназия, но пък съм

...
Живея много далеч от Софийската математическа гимназия, но пък съм
Коментари Харесай

За мен е непосилно е да водя детето си другаде на училище: приемете го в СМГ!

Живея доста надалеч от Софийската математическа гимназия, само че пък съм учителка там и ми е непостижимо да повеждам сина си другаде на учебно заведение. Затова и без да е класиран, апелирам, запишете го!
 Журналист от OFFNews завоюва дело за СМГ: РУО би трябвало да покаже по какъв начин са влезнали възпитаници отвън приема  Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение
Живеем покрай учебното заведение. Моля, приемете детето ми в СМГ - нищо, че не е признато!

Детето ми има здравословен проблем, а надплановият банкет съществува в българската просветителна система тъкмо за деца като щерка ми!

У щерка ми се появи нещо като фикс концепция да учи в СМГ. Другаде не би развила капацитета си, заради особености на характера ѝ.

Абсурдно или не, всички тези наставнически молби за надпланов банкет в едно от най-престижните и труднодостъпни математически учебни заведения у нас - СМГ - са задоволени от началничката на Регионалното ръководство на образованието в София град Ваня Кастрева през 2018 година

Записаните с нейния автограф петокласници, чийто бал не е стигнал за класиране, са общо 18. За да се отворят пред тях вратите на СМГ, техните родители са извървели утъпкана през годините пътека, която минава през изпращането на молби до началника на РУО, която по свое убеждение позволява или не.

Порочната процедура бе разказана от OFFNews в следствието ни " Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение ". Още преди обявата ни от 4 декември 2018 година изискахме писмата на родителите, които са били задоволени от Кастрева, по Закона за достъп до социална информация. Обжалвахме решението ѝ и на 5 март 2019 година спечелихме дефинитивно делото, представлявани от адв. Александър Кашъмов. Съдът разпореди да получим цялостната информация със изтриване на съответните персонални данни, както изисква законът.

Днес към този момент разполагаме с всички 18 писма. И по този начин: какво написа в писмата* на майките и бащите, дръзнали да прескочат всички некласирани деца с по-високи резултати от тези на личните им синове и дъщери, и да изискат извънплановото им приемане в СМГ?

Писмо №1: Ако я одобряват, ще си правя по-добре работата

" Дъщеря ми... взе участие в оповестената процедура за банкет в пети клас към СМГ " Паисий Хилендарски ", само че балът ѝ не е задоволителен, с цел да бъде призната по нормалния ред.

Като преподавател в...., отдал повече от двадесет години на гимназията и майка на три деца, насочвам молба към Вас щерка ми да бъде призната в 5 клас в учебното заведение... Това ще ми даде опция да обричам повече време на подготовката си за часовете по двата предмета, които повеждам и да бъда още по-полезна на гимназията " - написа в писмо №1.

Ранният банкет в СМГ, след четвърти клас, изрично не се реализира с преимущество за деца на учители от учебното заведение - най-малко в разпоредбите на учебното заведение, а и в нормативната уредба такова нещо не съществува. Ясно е написано, че той се реализира за разкриване на млади математически гении и развиването им.

Но практиката е реалност от години и измежду 18-те писма това не е единственото учителско.



Писмо №2: Дъщеря ми прегоря

Втората майка акцентира, че щерка ѝ е единствено две места под чертата на трето класиране, че неин здравословен проблем е довел до " прегаряне ", което е попречило на положителното показване на детето ѝ.

" Молбата ми е по отношение на присъединяване на щерка ми... на съревнование " Откриване на млади гении " (09.06.2018 г.) и класирането ѝ с бал..., което ѝ отрежда... място в протокола за присъединяване в трето класиране, т.е. две места след авансово оповестения брой за банкет.

Моля резултатът от кандидатстването на щерка ми... да бъде взет поради с приоритет при образуване на окончателния брой места във образуваните паралелки и с Вашето схващане и подпомагане да бъде позволена да се образова в СМГ в V клас.

В поддръжка на молбата ми Ви известявам, че представянето ѝ на математическите надпревари през последните години беше на доста високо равнище:

...

В допълнение на горепосочените доводи Ви апелирам да вземете поради, че нейната подготовка и резултатите ѝ са реализирани и под въздействието на мощен... Това положение се получи в резултат на непредвиден поврат в моето здравословно положение...

...

Последва дълъг интервал на възобновяване,... от моя страна, на които... беше несъзнателен очевидец. Тя ми беше неразделен асистент и при гледането на дребния ми наследник заради краткотрайно изгубената ми работоспособност, който към тогава беше на 9 месеца.

...

Вследствие на прочувственото безсилие от гореспоменатите събития, щерка ми... стигна до възприятие за " прегаряне ", проявяващо се под формата на... Наблюдаваха се промени в..., както и нарушавания в...

Всички условия неизбежно повлияха и върху представянето ѝ на входящия изпит за Софийската математическа гимназия след IV клас.

В умозаключение желая да посочи обстоятелството, че още от II клас нейна фантазия беше да бъде призната в СМГ след IV клас, за реализирането на която тя всекидневно прекара часове наред в решение на задания, като това нейно предпочитание е повлияно  от пристрастеността и интереса ѝ към математиката.

Моля за Вашата поддръжка и авансово Ви благодаря!



Писмо №3: Дъщеря ми е точният образец, за който надплановият банкет съществува

Тук бащата - академични учител - акцентира, че щерка му има здравословен проблем, който е повлиял на представянето ѝ и твърди, че щерка му е точният образец, поради който съществува надпланов банкет в просветителната ни система, затова би трябвало да бъде призната.

Възниква въпросът в случай че измежду неприетите има още 10 деца със същата диагноза, трябвало ли е и те да бъдат признати по здравословни аргументи в учебното заведение, което другояче е профилирано математическо и приема на база резултати от математически надпревари, които демонстрират съществуването на математически гений? Защо тъкмо за едно дете с проблем да бъде направено изключение, а за другите - не? Има ли равнопоставеност и в случай че не, за какво тъкмо избрани деца са третирани като специфични?

В писмото такива въпроси не се засягат. В него се разказват следствията от диагнозата, измежду които била и по-голямата притеснителност на детето в стресови обстановки. Заради нея то сбъркало лесни задания - прочело " осемдесет " вместо " осемнадесет ". Посочва се, че по-голямата му щерка е приключила СМГ, призната е за студентка с цялостна стипендия и по-малката желае да следва образеца ѝ. Той акцентира, че дребната му щерка мечтае за това учебно заведение от третокласничка, посещава съботните подготвителни курсове на гимназията, че учи прилежно и е цялостна отличничка.

Писмото приключва по следния метод:

" Моята молба като родител и като учител в.... университет (е - доп. ред.) да покажем, че надплановият образец (вероятно създателят е желал да напише " банкет " - бел. ред.) дава опция за деца като... да реализират фантазиите си, без значение от нейните здравни условия, които действително не зависят от нея. След такова усърдие и изпитание от нейна страна и действителното превъзмогване на персоналното си усложнение от тази... аз имам вяра, че тя е точният образец, за който този надпланов банкет съществува в нашата просветителна система.... "



Направили сме спомагателни заличавания при започване на това писмо, тъй като от текста може да бъде разпозната диагнозата на детето.

Писмо №4: Мъжът ми постоянно е в командировка

Четвъртото писмо също е учителско. В него майката акцентира, че фамилията живее надалеч от учебното заведение, а тя е учителка там и ще ѝ бъде " непостижимо " да води сина си на учебно заведение другаде. Бащата не можел да се включи, защото работата му налагала чести командировки, за което е приложена записка от местоработата му.

В приложената от нея документи прави усещане и друго. Писмото е изпратено дни преди началото на образователната година - на 10 септември 2018 година Може би не е без значение, че учителският ѝ трудов контракт е подписан също по това време - на 3 септември 2018 година

В писмото си учителката твърди, че синът ѝ " несъмнено има добра основа по математика ". Тя евентуално има своите причини, но от удостоверението му е видно, че той не е приключил четвърти клас с шестица - годишна му оценка 5.00 по математика.

Ето какво написа тя:

" Синът ми..., възпитаник от 4-ти клас, постави изпит за банкет в СМГ " Паисий Хилендарски ", само че, за жалост, балът му беше непълен, с цел да бъде признат в гимназията. На изпита се яви с висока температура и може би това е повлияло на резултатите му.

Аз съм преподавател.... защото фамилията ми живее надалеч от гимназията, молбата ми е синът ми да учи в СМГ, с цел да имам опция да оказвам помощ по-активно за неговото адаптиране в непознатата за него конюнктура в ново учебно заведение и измежду нови възпитаници. Освен това, заради естеството на работата си, брачният партньор ми доста постоянно е в командировка отвън града и се постанова да се грижа сама за сина си през това време. За мен би било непостижимо да се оправя с воденето му на учебно заведение, защото работя в прогимназиален и гимназиален стадий (и в двете смени).

Спокойствието, което би ми осигурило образованието на сина ми в СМГ, ще разреши да дам най-хубавото от себе си в работата. Синът ми несъмнено има добра основа по математика и в СМГ ще може да разгърне капацитета си. "



Писмо №5: СМГ стана фикс концепция за щерка ми. Няма по какъв начин тя да развие капацитета си другаде

Петото писмо е дело на майка, която изяснява, че дъщеря ѝ не се показала добре, тъй като била болна от грип и прибавя, че у нея се появило " нещо като фикс концепция ". Тя - твърди майката - нямало да може да развие капацитета си отвън СМГ " заради особеностите на нейния темперамент ". Според нея, също по този начин, щерка ѝ би трябвало да бъде призната и тъй като фамилията неотдавна се преместило на нов адрес и към този момент живеело в региона на СМГ:

" Наред с високите резултати на щерка ми, има и редица други аргументи, които ме карат да насочва молба към Вас. На първо място, неотдавна променихме сегашния си адрес, като към този момент живеем в регион..., на напълно близко разстояние до постройката на СМГ " Паисий Хилендарски ". 

На второ място, имам съществени терзания за мотивацията на щерка ми, която има заплаха фрапантно да се намали, тъй като при нея се появи нещо като фикс концепция да учи в СМГ и бе извънредно разочарована, когато видя, че не е на мечтаното място в класирането. Това провокира интервал на... (текстът на писмото е премахнат - бел. ред.). Не съм уверена, че в друго учебно заведение щерка ми ще се усеща на място и ще успее да разгърне капацитета, който има, заради особеностите на нейния темперамент ".

В ръкописното писмо №6 са направени толкова доста заличавания, че на процедура претекстовете на родителя да желае надпланов банкет остават неразбираеми. В него се загатва правосъдно решение, което е приложено, само че в него също са направени толкоз доста заличавания, че не излиза наяве какво е естеството на делото.

Това, прочее, не подхожда на правосъдното решение в интерес на OFFNews от 5 март 2019 година, в чиито претекстове за анулация на отхвърли за даване на информация от РУО с претекст " съществуване на персонални данни ", категорично се показва следното:

" Ако се одобри, че закрилата на персоналните данни съставлява „ друга предпазена загадка “, то даването на желаните документи е било дължимо, след изтриване на съдържащите се в тях имена, адреси, посочени болести и други сходни и по метод, от който да може да се откри съответната причина за пренасяне на възпитаник над одобрения банкет, защото точно тази причина е събитието, обосноваващо публичния интерес в тази ситуация ".

Писмо №7: Всички сме от СМГ

То също е написано на ръка и в него родителите молят синът им да бъде признат надпланово, като изясняват, че на значимо съревнование се явил болен, което му попречило да се показа чудесно.

" Въпреки своите високи оценки и резултати (бел. ред. - на други математически надпревари, в това число главното балообразуващо за СМГ - " Откриване на млади гении " ), заради краткотрайно заболяване не съумя да се показа чудесно на общински кръг на Олимпиадата по математика, извършен на 16.12.2017. Въпреки краткотрайното си неразположение постави всички старания да се яви, само че с дефицит от 1 т. не беше класиран за присъединяване на Втори кръг (бел. ред. - оценката от него също е балообразуваща за СМГ). Така, без присъединяване на Олимпиадата, остана отвън признатите в СМГ, близко под чертата на трето класиране. "

От писмото излиза наяве, че и двамата са ученици на СМГ и че по-големият им наследник сега е възпитаник там, което може би също би трябвало да се приема като мотив в интерес на претенции надпланов банкет.

Сред приложените документи има и амбулаторен лист, публикуван от доктор на 15.12.2017 година в 15:10 ч.

Аргументите в осмото писмо са свързани с претърпян персонален тежък миг в фамилията - умряли дядото и бабата на кандидатстващото в СМГ момче. Наред с учителката точно дядото подготвял детето по математиката и кончината му му повлияла тежко.

От писмото от 11 юли 2018 година се схваща, че дядото и бабата са умряли в границите на няколко месеца малко повече от година по-рано. Родителят написа, че това е било " извънредно тежък удар за детето и бе последван от сложен за него интервал ", който се е отразил на подготовката му и резултатите от надпревари.

Майката или бащата (от заличаванията в текста не излиза наяве кой от тях е създателят на писмото - бел. ред.) акцентира, че детето се е тревожело, че в случай че се показа едва на надпреварата с най-голяма тежест за приема в СМГ - " Откриване на млади гении " - ще разочарова фамилията си.

В края на текста също се още:

" Разочарованието му е огромно, още повече заради виновността, която изпитва пред паметта на своя дядо, за това, че не се е показал както се чака от него. "



Писмо №9 е най-краткото от всички 18. В него бащата на кандидатстващо момиче акцентира, че фамилията е многодетно, че през 2015 година е умрял един от родителите на майката на момичето и че то има " отличен триумф и изявени математически пристрастености ".

Всички тези наставнически молби са задоволени, без значение от неналичието на връзка сред математическия гений и причините.

* Поради размера на писмата ще публикуваме наличието им в два текста в OFFNews съгласно поредността, с която са ги означили от РУО - София-град. Очаквайте продължението ни, което ще включва писмо №10 до писмо №18 вкл.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР