Житие на св. преподобни Максим Изповедник Св. Максим ИзповедникПреподобни Максим Изповедник

...
Житие на св. преподобни Максим Изповедник
Св. Максим ИзповедникПреподобни Максим Изповедник
Коментари Харесай

Преп. Максим Изповедник. Св. мчк Неофит

Житие на св. преподобни Максим Изповедник

Св. Максим ИзповедникПреподобни Максим Изповедник се родил към 580 година в Цариград в знатно семейство. Получил прелестно обучение и с особена обич изучавал философия. Този популярен църковен деец бил най-могъщият метафизичен разум на Изтока в своето време, бездънен ценител на Платон, Аристотел и неоплатониците. Неговата изключителна популярност в църковната история е построена върху неуморимата му и енергична битка срещу монотелската разкол, която признавала в Иисус Христос единствено една воля - Божествената и която представлявала лукаво преобразяване на наказаното монофизитство. И двете ереси поредно се стремели да изтръгнат от понятието за Христа Неговото човешко начало и по този метод стигали до сриване на самите основи на християнството като богочовешка вяра.

Монотелитската разкол била основана от император Ираклий (611-641 г.) и цариградския патриарх Сергий (610-638 г.) при противодействието на римския папа св. Мартин и на йерусалимския патриарх св. Софроний (560 - 638 г.). Св. Максим, който заради знатния си генезис и ослепително обучение заемал длъжността на императорски секретар, незабавно напуснал длъжността си след излизането на удобния за новата разкол декрет и се отдалечил от двореца. Постъпил в уединената Хризополска обител до Халкидон, където процъфтявало любомъдрието (философията). Неговият преклонен героизъм му спечелил уважението на братята и те срещу волята му го избрали за свещеник, само че заради примирение той не приел заветен ранг и си останал елементарен духовник. Когато ереста се засилила, той напуснал манастира си и от това време неговият живот бил неразривно обвързван с историята на догматическата битка срещу монотелитите.

От Цариград св. Максим се отправил на Запад и пътят му за там бил дълъг и сложен. Известно време той бил и на остров Крит, където спорил с монофизитската партия.

В края на 30-те години от VII в. той живял в Александрия и другаде в Египет. Едва при започване на 40-те години той към този момент е в латинска Африка (Картаген), където по това време се трансферирали монотелитските безредици. Максим провел православно противопоставяне. Всички поданици на Африка и на околните острови почитали Максима като собствен ментор и лидер. Вижда се, че преподобният пътешествувал доста из страната, бил по отношение на епископите, водил обширна кореспонденция. Главно събитие през този африкански интервал от живота на преподобни Максим бил диспутът му с цариградския патриарх Пир, който ефективно разпространявал ереста. В този картагенски спор доводите и красноречието на Максим увлекли и самия Пир, който се отказал за известно време от монотелитското си въодушевление, само че по-сетне страхът от гонение го заставил да се отхвърли отначало от православието. И в Рим Максим се ползувал с огромно въздействие и респект.

Спорът с Пир в 645 година дал мотив за привикване на няколко епископски събори, които дружно с Латеранския събор (649 г.) на папа Мартин I (649-653 г.) излезли с ясни и решителни постановления за неслитната богочовешка двоякост на естествените воли и дейности в Христа. Решенията на Латеранския събор със съпроводно обръщение на папата били разпратени на всички места до християните. Обаче бранителите на православието претърпели сурово наказване като непокорници на царската воля. С военна насила папа Мартин бил отведен през 653 година в Цариград и след припрян съд бил изпратен на изгнание, гдето и умрял. Едновременно бил похитен и Максим. В Цариград той бил съден като държавен нарушител, който смущавал църковния и гражданския мир. След увещанията, мъченията и оскърбленията, на които бил подложен, изповедникът добродушно завършил:

- Благодаря на моя Бог, че съм изтезаван за закононарушения, които не съм направил! Нека посредством това се умият волните ми провинения!

Светските бранители на ереста - императорът и дворцовите сановници - се озлобявали, че преп. Максим твърдо отричал правото на императора да се разпорежда с догматите на вярата. Дълго и упорито те спорили с него, и когато той въпреки всичко се оказал неотстъпчив, била издадена присъда за заточение в крепостта Визия в Тракия. И в заточението му те продължавали да го убеждават и угнетяват, като го местили от един затвор в различен.

В 662 година преподобни Максим още веднъж бил подложен на кървави изтезания в Цариград, като накрай отрязали езика му и отсекли дясната му ръка, с цел да не може да проповядва и да написа. Подхвърлили на същото наказване и ученика му Анастасий, а по-късно развеждали и двамата по улиците и стъгдите за общо оскърбление, като показвали на тълпата отрязаните езици и ръце на мъчениците. Въпреки понесените премеждия и рани те били изпратени на далечно изгнание в Скития, както тогава се наричала Добруджа. Анастасий умрял още по пътя, а св. Максим бил затворен в крепостта Схимарис, където умрял на 13 август 662 година като 82-годишен дъртак.

Когато на VI космополитен събор в Цариград (680 г.) православието спечелило над ереста, мъченическият героизъм на св. Максим Изповедник бил оценен по достолепие. Светата Църква високо уважава този прочут преподавател и просветител на православната религия.

Бурният и мъченически живот не попречил на популярния изповедник да написа. Към най-важните му съчинения могат да се упоменат: " Тълкуване на сложни места от Свещеното Писание ", пояснения към съчиненията на Дионисий Ареопагит и Григорий Богослов, една дълга поредност от догматико-полемични трактати срещу монофизитите и монотелитите, незабравим разговор сред свещеник и духовник върху духовния живот, 400 глави върху милосърдието, други 200 и 500 глави на богословски и стопански тематики, " Мистагогия " - символично-мистично разглеждане на Църквата и паметните дейности, 45 послания и други. Неговото литературно завещание е скъпо богатство на християнската черква.

Житие на св. страдалец Неофит

Във времето на жестокия император Диоклетиан (284-305 г.) в античния град Никея на малоазийската област Витиния живяло благочестивото християнско семейство на Теодор и жена му Флоренция, които имали плодородна рожба - юношата Неофит. Той бил слънчево дете. Още от десетгодишна възраст, когато посещавал учебно заведение, показал изключителни за годините си качества. Той раздавал на бедните си другарчета вземаната от къщи храна и, до момента в който те ядели, той се молил пред изображението на светия кръст, което самичък начертавал върху източните врати на родния си град. Надарен от детство с подарък на чудотворство, дребният Неофит удрял с ръката си каменната стена и от нея бликвала вода за пиянство на другарчетата му, на които той запрещавал да споделят за виденото знамение. Негово огромно знамение било възкресението на личната му майка. Но той изключително се показал като изумителен страдалец за Христовата религия.

На 15-годишна възраст Неофит живеел в една пещера на Олимп (в Мала Азия) с един лъв. Гонението срещу християните било в цялостна мощ. По случай някакъв езически празник локалните шефове Декий и Уар устроили всенародно жертвоприношение на идолите. Усърдието им през този ден било още по-голямо, тъй като във Витиния обитавали августът Диоклетиан и неговият кесар Максимиан Галерии, основният подстрекател на кървавото гонение.

Всред разгара на шумното езическо тържество внезапно на тържището се появил юношата Неофит с лице, осияно от небесна светлина, както в миналото греел обликът на Мойсей след срещата му с Йехова. Ангел Божи го пренесъл на площада, с цел да свидетелствува пред всички истинността на християнската си религия. Докато неговите съграждани едвам познали сина на Теодор и Флоренция, а всички се учудвали на лъчезарния младеж, Неофит, за общо учудване, произнесъл смело изобличение на празната езическа религия в неодушевените идоли и благоговейно възхвалил същинския Бог. Занемелият от изненада и яд Декий на вятъра увещавал момъка да принесе жертва на идолите. Тогава той използвал върху него всевъзможни свирепи изтезания. Повесили на едно дърво съблечения Неофит и грубо го били с волски жили. Мъките единствено увеличавали вдъхновението на младия изповедник и той изричал все по-пламенни слова за смирение и вразумление на обезумелите езичници. Раните на пребитото и стъргано тяло на мъченика поливали с оцет и ръсили със сол, а от устата му излизал единствено молитвеният шепот: " Сине Божи, помилвай ме! " Не помогнали и неизбежните ласкателни обещания за награди и лечение от най-изкусните лекари. Изуменият шеф се видял в знамение пред това неустрашимо момче. Той го затворил в тюрма и изтичал до императорския дворец.

Августът и неговият кесар решили сами да видят този превъзходен момък и на другия ден събрали популацията на Херакловото игрище, където били сложени статуите на двамата императори. Самият Диоклетиан си присвоил прозвището Йовиан (Юпитер - римски бог) и претендирал да му принесат жертви, както на Юпитер. Нито императорското наличие, нито мощно разпалената пещ уплашили непоколебимия млад изповедник. Три дни държали юношата в огнената пещ със затворени порти, като се надявали, че и костите му ще се трансфорат в пепел. На третия ден Неофит излязъл от пещта незасегнат, сходно на тримата момци от вавилонската пещ (Дан. 3:94).

Но и това не вразумило мъчителите. Те търсили, с какво друго да го измъчат и погубят. Завели юношата на арената и пуснали против съблечения Неофит мечки стръвници, само че те като укротени животни превили крайници пред мъченика, а след това се отдалечили. Накрай довели голям и заплашителен лъв, само че той се оказал същият, с който Неофит живял в Олимпийската пещера. Вместо да раздра юношата, свирепият звяр близал нозете му и всички видели от очите му да се ронят сълзи.

Така Бог посрамвал жестокостта на езичниците, които били по-свирепи от най-страшните зверове. Поразеният изтезател в безсилна завист заповядал да убият Неофит. Тогава един звероподобен богохулник с един удар на копието си го пронизал. Така юношата-мъченик популяризирал Бога със гибелта си на 21 януари 290 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР