Жителите на Сърбия изпиват годишно 5,54 милиона кутии лекарства за

...
Жителите на Сърбия изпиват годишно 5,54 милиона кутии лекарства за
Коментари Харесай

Сърбите изпиват 5,5 милиона кутии успокоителни годишно

Жителите на Сърбия изпиват годишно 5,54 милиона кутии медикаменти за усмиряване, сочат данните на Републиканския фонд за здравно обезпечаване за 2018 година, съобщи МИА.
Това, че страната се трансформира в нация, която не може без тези медикаменти, е най-добре илюстрирано от обстоятелството, че предходната година са били предписани към 3,2 милиона предписания с медикаменти от позитивния лист - бромазепам, диазепам, алпразолам и лоразепам.
Хората най-често прибягват към тях поради бодърствуване, тревога, мускулни конвулсии. Освен това сърбите взимат и антидепресанти - през 2018 година към 1,59 милиона предписания са предписани в тази група, а към два милиона опаковки са издадени в аптеките.
Доцент Янко Самарджич, клиничен фармаколог в Медицинския факулет в Белград акцентира, е Сърбия е на челните места в Европа по приложимост на тези медикаменти, т.е. на бензодиазепини. Анализът също по този начин демонстрира растяща наклонност в района, където да вземем за пример степента на ползване и евентуални злоупотреби е още по-висока в прилежаща Хърватия.
Хората не осъзнават, че би трябвало да бъдат внимателни във връзка с тяхната приложимост, защото повторната приложимост на средства за усмиряване води до взаимозависимост, а също по този начин може да повлияе на продължение на проблемите на пациента и да отсрочи диагнозата, предизвестяват лекарите.
Данни на Института за публично здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут " от 2014 година демонстрират, че през 12-месечния интервал медикаменти против тревога, седативи и антипсихотици са взимали 22,4 % от интервюираните от общото население - 13,9 % от мъжете и 30,9 % от дамите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР