Жителите на павликенското село Караисен днес излизат на протест заради

...
Жителите на павликенското село Караисен днес излизат на протест заради
Коментари Харесай

Пореден протест заради безводието в Караисен

Жителите на павликенското село Караисен през днешния ден излизат на митинг поради безводието макар сменената водопроводна мрежа в обитаемото място за 4 млн. лв..
Караисен е едно от седемте села в община Павликени, където питейната вода не доближава до кладенците и чешмите на хората.

Причината е внезапно намалелият дебит на локалните водоизточници.

В Свищовско шест села са пред оповестяване на бедствено състояние , поради безводието.

Край Дунав питейна вода има, само че тя не може да стигне до чешмите, поради тотално амортизираната водопроводна мрежа, където 80 на 100 от водата се губи.

На този стадий решение няма, съобщи регионалният шеф Людмила Илиева, която поде самодейността язовир „ Александър Стамболийски “, който в този момент се употребява единствено за произвеждане на електрическа сила, до десетина години да стане и питеен. От локалното водоснабдително сдружение не разясняват обстановката с безводието.

 Протест в с. Караисен

Жителите на Караисен са събрали протестна подписка, която през днешния ден внасят до Комисията за енергийно и водно контролиране, до ВиК сдружението и до община Павликени с гледище да имат питейна вода.

От 16:45 часа хората, страдащи от безводие, протестно ще пресичат улица „ Магистрална “ във Велико Търново, която поема директния трафик от основния път София – Варна. Това е следващият митинг, а недоволството на хората в Караисен ескалира. Искат вода: 

„ В 21-и век никой по никакъв начин не се оправя без вода. Мерките не би трябвало да ги вземем ние, би трябвало да ги вземат ръководещите, само че никой нищо не прави “. 

„ Ние нямаме вода изобщо денем. Настояваме да се реши този проблем най-сетне. Всички институции си трансферират топката “. 

„ Трябва да се откри нов водоизточник. ВиК Йовковци от месеци, от години нищо не прави. В момента плащаме въздух “. 

„ Как живеем – тука има, тука няма. Ако успеем да вземем вода е ОК, само че не успеем ли – до там е “, споделят хората.

Въпреки безводието, от ВиК Йовковци не са оповестили воден режим и не доставят водоноски за санитарно-битови нужни на локалното население. Положението с водата е пагубно, споделя кметът на Караисен Стефан Николов:

„ Проблемите в Караисен с водата в летните месеци е изключително сериозен. В последно време вода не доближава въобще. Не е обикновено в днешно време да няма безусловно никаква вода в къщите. Нашата преписка с ВиК „ Йовковци “ главно е писмена. Ние не можем да стигнем до среща с нейния шеф. Техният отговор е ,че дебитът на изборите е понижен. Нашите очаквания са особено ВиК да се опитат да открият нови извори, които да са с задоволително огромен дебит да зареждат селото “.

Наблюдава се намаляване на водоносните пластове и намаляване на подпочвените води, направено е хидрогеоложко изследване, което потвърждава, че няма нов водоизточник с годна за пиянство вода, разяснява кметът на община Павликени Емануил Манолов:

„ В Караисен казусът е, че няма дебит при дренажните кладенци, които зареждат помпената станция за мрежата на селото. В последните две-три седмици се следи дебит от 1,5-1,9 литра в секунда, би трябвало да бъде 4-5 литра в секунда. Проведох среща с шефа на Напоителни системи – София, с кметовете на Батак, Караисен и Лесичери, със земеделци, помолени от нас, въпреки че никой не полива към този момент, те да сключат контракти и да заплатят на Напоителни системи поливка, с цел да пуснат канала, който да доближи след две-три седмици, да ороси дренажните канали “.

Само че каналите на Напоителни системи са тотално компрометирани. В множеството от случаите за вода на цена от 2 лв. за кубически метър за напояване, разходът за нея е 20 лв., което е нерентабилно, са пояснили от държавното сдружение на среща по казуса при регионалния шеф на Велико Търново.

В Свищов казусът с безводието е различен – вода има, само че тя не може да стигне до чешмите , поради неприятните довеждащи водопроводи и неприятната вътрешноселищната водопроводна мрежа, разяснява Борис Велев, кмет на свищовското село Козловец: 

„ Проблемът е в преносната мрежа в селото. Ние имаме за предходната година най-вече повреди за община Свищов, а, може би, и за региона. Ден през ден повреди, копаем, унищожаваме улиците, които не се възвръщат “.

Кметът на Свищов незабавно желае от Регионалното министерство 2,5 млн. лева за нов довеждащ тръбопровод, отговор няма, а 6 села с близо 4000 поданици са пред опасността от оповестяване на бедствено състояние, поради неналичието на питейна вода. До какъв брой е огромна заплахата, разяснява кметът на Свищов Генчо Генчев::

„ Голяма, на 80 %. Проблемът в Свищовска община е извънредно огромен и не зная по какъв начин към кого да се обърнем за решение на въпроса, тъй като обстановката сега е такава, политическа сложна и проблемите да се вземат решение от съответните кметове на общините “.

Областният шеф на Велико Търново Людмила Илиева инициира язовир „ Александър Стамболийски “, който е с двойно по-голям размер от водоснабдителния „ Йовковци “, също да се употребява за питейни потребности. Само че е нужно време за проучване дали водата става за пиянство, за планове, за пречиствателна станция, за изграждане на водопроводи, с цел да се реши дълготрайно казусът с безводието в две габровски и две великотърновски общини.

„ Към момента този голям воден запас се употребява единствено за произвеждане на електрическа сила, само че той може да се употребява надалеч по-рационално в интерес на хората. Времето, което е належащо, с цел да стартира този план да се извършва и да докара вода до тръбите на хората, е, може би, в границите на 5 до 7 години. Това е значителен интервал от време, само че той ще реши в дълготраен, минимум 50-годишен интервал, казусът с доставката на чиста питейна вода за хората “, изясни Людмила Илиева. 

На въпрос на „ Хоризонт “ какво би споделила на хората от селата в региона, които са на воден режим или им следва да минат, регионалният шеф Людмила Илиева отговори:

„ Правилното обмисляне, добросъвестното харчене на средства е доста значимо, с цел да може ние да имаме чиста питейно вода. За да имаме топа състояние, значи, че нито вярното е било планувано до в този момент осъществено, нито средствата са усвоявани в общ интерес “.

Няма никаква изясненост какъв брой милиона ще коства начинанието язовир „ Александър Стамболийски “ да стане питеен. Кметовете кардинално го поддържат. Не е ясно и от къде ще бъдат обезпечени парите. Така решение към моментната обстановка с безводието няма.

Кметът на най-малката община в региона – Сухиндол, и това лято ще издаде заповед да се забрани поливането на градините с питейна вода. Забраната не се съблюдава, а три от селата са на воден стрес, разяснява кметът на Сухиндол Пламен Чернев и предлага диференцирана цена на питейната вода като решение на казуса:

„ На един човек е изчислено, че четири кубика на месец употребява вода. Четиричленно семейство – 16 кубика. Над 16 кубика би трябвало да се праща друга цена, тъй като по селата поливат с питейна вода. Никой не съблюдава, всеки си полива зеленчуковата градина, тъй като това е без пари. Ако стане цената 7 лв. на кубик, никой няма да полива “.  

Чуйте репортажа в звуковия файл. 

По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР