Жителите на малкия италиански остров Иския се надяват, че 30-километровата

...
Жителите на малкия италиански остров Иския се надяват, че 30-километровата
Коментари Харесай

Как малките европейски острови се надяват да спечелят от туристическия бум това лято?

Жителите на дребния италиански остров Иския се надяват, че 30-километровата линия море, която ги разделя от континента, ще избави стопанската система им от още един провален туристически сезон това лято, написа Bloomberg.

С неспокойствие те чакат обещаните предходната седмица ваксини, които ще основат стаден имунитет измежду 70-те хиляди поданици. Когато всички са ваксинирани, те могат да разгласят островът за зона, свободна от Covid-19. Което ще им помогне да привлекат голям брой заможни туристи от Северна Европа и Съединени американски щати.

" Вчера се обади англичанин и изиска да вдигне женитба при нас това лято, само че организацията на такова събитие с посетители от целия свят изглеждаше извънредно мъчно ", споделя Джовани Джузепе Матера, притежател на курорта Lido Ricciulillo и на ресторант в главния град на острова. " Сега, когато знам, че имунизациите идват, ще му се обадя ".

Островите елементарно могат да се предпазят от разпространяването на Covid-19 и тези, които съумеят, ще завоюват най-вече това лято. Гърция, да вземем за пример, към този момент напредна доста и е имунизирала множеството поданици по стотиците си дребни острови.

В Италия, където огромната част от приходите от туризъм идват от континента, тези, които не могат да разчитат на морето да избави бизнеса им от вируса, също не се предават елементарно.

Масовата имунизация на жителите на островите бе забавена поради неодобрение от регионалните шефове, които твърдяха, че никой не би трябвало да има приоритет. Самите островитяни пък показват, че мярката е нужна за избавяне на туризма.

" Не би трябвало да е борба за това кой печели и кой губи. Италия загуби доста време — Гърция стартира да приказва за свободни от Covid-19 острови преди месец ", показва Лука Дамбра, ръководител на хотелиерската асоциация на Иския и Прочида.

Приходите от туризъм в Европа ще се покачат това лято след въвеждането на имунизационни паспорти, считат анализатори. Документите ще съставляват доказателство, че притежателите им са се ваксинирали или са дали отрицателен резултат при тест. Американските туристи, които са имунизирани, също ще могат да посещават Европейски Съюз.

Гръцкият остров Скиатос се надява да имунизира всичките си 6 600 поданици до началото на май. Сезонните служащи ще бъдат идващите.

Разбира се, доста неща могат да се объркат, защото островите не могат да се изолират изцяло от неимунизирани гости. Избухването на локално огнище на остров, в който има едвам шепа кревати в болничното заведение, е по-рисково в сравнение с континента.

Иския, който може да посрещне над 300 хиляди туристи, има едвам 75 кревати. Скиатос има единствено здравен център и разчита на хеликоптери, които да пренесат пациентите на континента.

Майкъл Бленди, ръководител на Blandy Group, която има дялове в 15 хотела на португалския остров Мадейра и на други места, предизвести, че паспортната система ще стартира да работи същински едвам през второто полугодие на 2021 година, когато множеството европейци са имунизирани. Дотогова туроператорите към този момент ще са изпуснали по-голямата част от сезона. Засега едвам 22% от хората в Европейски Съюз са получили най-малко по една доза от имунизациите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР