Жителите на град Ахелой скочиха срещу намерението на фирма „Лиан

...
Жителите на град Ахелой скочиха срещу намерението на фирма „Лиан
Коментари Харесай

Кметът на Поморие: На 1,5 км от брега на морето да цъфне асфалтова база!? Не одобрявам

Жителите на град Ахелой скочиха против желанието на компания „ Лиан кънстакшън сървисис “ ООД – София, да построи асфалтова база в местността „ Герена” в гр. Ахелой. Хората са подготвени на протестни дейности. Те се притесняват, че поради нея ще има отлив на туристи от крайморския град. В Ахелой към този момент събират подписка, която считат да входират пред общинската администрация. Във вторник (на 13-ти март) следва публично разискване на плана. По този мотив потърси за коментар кмета на община Поморие Иван Алексиев.
Г-н Алексиев, надига се напрежение в Ахелой поради постъпило в общината капиталово желание за създаване на асфалтова база, то предстоящо ли е?
Напрежението е напълно естествено. Ахелой е част от община Поморие и за нас е доста значимо мнението на хората, които живеят там. Ние във вторник ще имаме среща по този въпрос. Поканили сме вложителите да си показват плана, тъй като желанието на жителите на Ахелой е да се развиват като туристически град, като туристически център. Не да станат промишлената зона на района, и то тъкмо с такива производства. Хората в действителност се вълнуват какво ще се случи, тъй като е в самото начало. Все отново в този момент разгласяваме капиталовото желание.
Може би е най-добре неодобрявана инвестиция да се спре първоначално, а не когато процедурата е по средата, предприемачът е вложил средства и внезапно да се окаже, че не може да продължи, по този начин ли е?
Да. Точно заради тази причина по този начин бързо реагирахме и ние като общинско управление - да предизвикаме такава среща. Поканили сме вложителя. Ние не знаем кой е, само че по посочения от него адрес през днешния ден му изпратих писмо, с което го каним с жителите на гр. Ахелой да се опита да ги убеди, че това е нещо хубаво за района. И в случай че хората кажат: " Окей ", продължаваме напред. Но в случай че хората кажат: " Не ", да стартираме по закон да отстояваме правата им.

Да. Това за земните маси е обикновено. Посочили сме къде да запръстяват. Но второто към този момент е сериозен план.
Но в еднакъв парцел?
Да, теренът е огромен. Това е някогашната мина " Черно море ". Имотът е техен и при първото им капиталово желание не е имало проблем. По същия ред сме го оповестили и хората не са реагирали, само че в този момент към този момент се тормозят. Има една детайлност. Навремето в Ахелой имаше асфалтова база. И хората знаят какво е да имаш подобен обект в обитаемото място.
Тоест, те не си фантазират, че това произвеждане покрай тях е нездравословно, а знаят!?
Точно по този начин. Те знаят какво е да имат асфалтова база. Не реагират просто по този начин, тъй като са срещу развиването на нечий бизнес. Те по тази причина желаят среща, с цел да им обяснят вложителите по какъв начин ще работи тази асфалтова база, тъй като там има високи температури, размразяване на смоли и така нататък
На Вас известно ли Ви е по кое време е бил продаден парцелът?
Не.
А знаете ли кой е бил последният притежател на мината?
Не. И за вложителя нищо не знаем. Затова ще ни е забавно да ни се показа. Това е сериозна инвестиция въпреки всичко. Това значи откриване на работни места. Добре е да познаваме този вложител. Но е значимо да се знае, че в случай че в този момент има възражения, има опция да се спре капиталовото желание още в начален стадий. Това, което Вие казахте - да не измине вложителят половината път и след това да му се каже, че не може да продължи.
Мината „ Черно море “ въглищна ли е била?
Въглищна и мисля, че е била открита. Но тя доста от дълго време е затворена, към 90-та година.
Как ли са понасяли това замърсяване хората тогава?
Е, тогава нещата са били по различен метод. Законите са били други. Никой не ги е питал тях какво желаят. Посочвало се е - тук ще има мина, тук асфалтова база. А асфалтовата база е била на границата на тогавашното село Ахелой. И след 90-та година хората скачат против нея и против мината. Мисля, че тогава ги закриват, само че не съм прецизен в годините. В един миг в този момент естествено настръхват, тъй като още веднъж желаят да им построят асфалтова база.
Ако на срещата във вторник хората, даже при задоволително информация за бъдещото влагане, не одобрят плана, какво ще последва?
Това, което ни разрешава законът. Ние ще водим протокол от тази среща. Ако хората не са съгласни, следва несъгласие. Има период до 15 март да се възрази против това капиталово желание. Затова срещата е на 13 март от 18 часа в гр. Ахелой, в салона на читалището. И дали ще дойдат вложителите или не, няма значение. Ние ги каним. Но в случай че хората не са съгласни, на база протокола, който се води от срещата, ние ще възразим пред съответния способен орган. И тогава ще се реши дали общината е в правото си да отбрани интереса на хората или вложителят е прав.
Туризмът ли е структуроопределящ за района ви?
Да. За региона на Ахелой туризмът през последните години се развива доста добре. И то тъкмо в това землище. Там към този момент има 4-5 огромни хотелски комплекси. Една винарска маза, която също доста добре се развива. И в този момент се построява един извънредно огромен комплекс, който е може би на разстояние 1000-1200 метра от бъдещата асфалтова база. Това е затворен комплекс, който следващата година до това време би трябвало да е отворен и да посреща своите посетители. Така че особено за този регион, защото граничи с Поморийското езеро и с морето, доста добре се случват нещата откъм развиване на туризма. И не знам с появяването на една асфалтова база дали няма да се спре.
Вашето мнение като кмет за този план?
Този план не е добър за развиването освен за Ахелой, само че и за община Поморие като цяло. Ние сме туристическа дестинация. В общината няма такива замърсяващи производства. Но в един миг на 1500-1600 метра от брега на морето да цъфне асфалтова база! Плюс това Поморие скочиха първи против Бургас-Александруполис. Значи ние скочихме против това, което ще се построява на хиляда метра в морето. Сега на хиляда метра от брега на морето да имаме такова произвеждане не го утвърждавам. Така че моето мнение е изрично срещу построяването на такава база. Но в случай че хората на Ахелой я изискат, по-важно е тяхното мнение и предпочитание.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР