Жителите на Благоевград ще трябва да избират нов кмет. Това

...
Жителите на Благоевград ще трябва да избират нов кмет. Това
Коментари Харесай

В Благоевград ще има нови избори за кмет |

Жителите на Благоевград ще би трябвало да избират нов кмет. Това следва от решението на Конституционния съд от през днешния ден, с което Конституционен съд отхвърли настояването на тричленен състав на Върховния административен съд и настояването на 63-ма народни представители от 44-ото Народно заседание за определяне на противоконституционност на член 42, алинея 1, т. 5 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

В края на юни Върховният административен съд спря производството по административно дело № 6303/2020 година до произнасянето на Конституционен съд.

Делото във Върховен административен съд беше формирано по касационна тъжба на кмета на Община Благоевград Румен Томов против решение от 21 май 2020 година на Административен съд Благоевград, с което е отхвърлена жалбата му против определение на Общинската изборна комисия (ОИК) – Благоевград за предварително преустановяване на пълномощията му на кмет на Благоевград.

На 11 май Общинската изборна комисия реши да не апелира определението на Административния съд в града и по този начин отпадна решението за отстраняването на Румен Томов от поста. Причината, че той е пропуснал в избран от закона период да се заличи от Търговския указател след избирането му за градоначалник.

Кметът е нарушил Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. В едномесечен период след избирането си той е трансферирал едноличната си компания на сина си, само че не е подхванал дейности по заличаването й. Направил това седмица след приключване на периода. За това нарушаване алармира дотогавашният кмет Атанас Камбитов след инспекция в Търговския указател.

ОИК приключи предварително пълномощията му като кмет след решение на Върховен административен съд. Томов обаче пусна тъжба в съда, че с това решение се нарушават правата му. Съдът пък спря определението на ОИК до гледането на делото всъщност.

Румен Томов се яви на кметските избори като самостоятелен с поддръжката на Българска социалистическа партия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР