Жители на селата около Перник излизат на протест. Причината –

...
Жители на селата около Перник излизат на протест. Причината –
Коментари Харесай

Жители на села в Пернишко протестират срещу висок данък смет

Жители на селата към Перник излизат на митинг. Причината – фрапантния скок в цената на налог боклук, готвен от общинския съвет в Перник.

Недоволството е планувано за през днешния ден от 10.00 ч. пред Административния съд в града. Протестът ще бъде кротичък, а повода - увеличението на такса боклук близо 9 пъти от началото на годината. От 2,25 промила налогът скочи на 19,06 промила от данъчната оценка на парцела.

Боряна Методиева, която е уредник на митинга, съобщи, че това нарастване е голословно, тъй като таксата боклук, която се начислява, се начислява въз основата на данъчните оценки, а данъчните оценки на парцелите са безумно ниски.

" Вместо общината да актуализира данъчните оценки, надлежно и налога, и такса боклук, усилва такса боклук единствено на селата и на град Батановци ", разяснява Боряна.

Тя е от Драгичево и заплаща 220 лева такса боклук по новата формула.

" Увеличението за всичките села е съвсем милион и половина. Обаче по проект сметката, която е показана в общината, даже с предходната такса те събират план-сметката. Ако усилваме, усилваме на всички. Защо в града за такса боклук на човек е 32 лева, а в селата - 116 ", попита Боряна.

Кметът на Кладница Васил Мирчев съобщи, че няма нито задоволително кофи, нито контейнери.

" В Кладница това е може би от 30-40 години. Има цели райони, тука приказваме за порядъка от 70-80-100 и повече къщи, в които 30 години по тези улици изобщо сметосъбиране не се прави и сметоизвозване. Освен това Кладница е селото с най-висока надморска височина в община Перник - на 1000 метра сме. Зимата сметопочистване и сметоизвозване в Кладница тия 6 месеца съвсем не се прави ", описа кметът.

По думите на зам.-кмета на общината Стефан Кръстев нарастването освен е обосновано, само че и доста закъсняло.

" От 2016-а не е обновена план-сметката. тогава таксата за звук депониран боклук е била 40 лева Следващата година тя ще бъде 95. Години не са плащани тези такси. цел на повишението на таксата за битови боклуци е точно да могат да се дават чисто нови котейнери по всички села в задоволителна численост, контейнери за разделно събиране ", изясни зам.-кметът.

До този миг консенсус не може да се откри, а недоволните са подготвени и на непослушен митинг. Предстои да стане ясно и какво ще бъде решението в идващите съвещания.

Репортер: Кристиян Гаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР