Жители на Съединение, някогашното село Голямо Конаре, тази година ще

...
Жители на Съединение, някогашното село Голямо Конаре, тази година ще
Коментари Харесай

Жители на Съединение ще участват във възстановката на събитията от 1885 година

Жители на Съединение, тогавашното село Голямо Конаре, тази година ще вземат участие във възстановката на събитията от 1885 година. Специално за случая, извънредно локални хора, част от тях наследници на директните участници в събитията, учредиха родолюбивото съдружие "Голямоконарска чета ". Това описа за Българска телеграфна агенция Анета Атанасова, ръководител на локалното читалище, уредник на програмата за празника.

По думите й във възстановката ще се включат към 20 души като четници, които към този момент имат свое знаме, от едната страна на което е изписано "Съединението на България - 1885 година ", а от другата -

"Да живее българският княз. Напред юнаци. Долу Източна Румелия ".

В облика на Недялка Шилева, брачната половинка на Продан Тишков - Чардафон, тази година ще се превъплати 20-годишната състезателка по езда Ния Стоименова. Шилева остава в историята на Съединението с това, че по молба на Чардафон ушива революционното знаме и се причислява като знаменосец в похода на Голямоконарската чета до Пловдив.

Ролята на известния с прозвището Чардафон Продан Тишков и тази година е поверена на Райко Гануков. Той е дълготраен играч по конен спорт и треньор по езда в клуб "Конкур " - Ихтиман, откъдето особено за възстановката ще дойдат четири коня и една карета.

"Свързан съм по натурален метод с тези събития, освен, тъй като съм родом от Голямо Конаре /гр. Съединение/, а тъй като съм и правоприемник на куриера на протеста за Съединението ", сподели за Българска телеграфна агенция Гануков. Той напомни, че точно неговият прародител, служил в Пловдивския гарнизон по това време, охранявал основния шеф на Източна Румелия Гаврил Кръстевич, е дал информацията на съединистите, че бойците няма да стрелят и това, по думите му, оказва помощ най-великото дело на българския народ да се реализира без нито една жертва.

Продан Тишков е роден през 1860 година в град Габрово. Участник е в Руско-турската война като опълченец. След Освобождението служи като сержант-майор в милицията на Източна Румелия и дава отговор за резервистите от село Голямо Конаре, през днешния ден град Съединение.

Организира и предвожда най-голямата чета - Голямоконарската, която на 5 против 6 септември 1885 година влиза в Пловдив и с нея взе участие в арестуването на Гаврил Кръстевич и провъзгласяването на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Възстановката стартира в 20.30 часа на централния площад в града, откакто в църквата "Св. Атанасий " се отслужи панихида, отдадена на голямоконарци, взели участие в Съединението. Веднага по-късно знамето на голямоконарската чета, взело участие в събитията преди 133 години, ще поведе литийното шествие до площада. По традиция празникът ще приключи с обилна заря.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР