Жители на Попинци отново казаха категорично не на геоложки проучвания

...
Жители на Попинци отново казаха категорично не на геоложки проучвания
Коментари Харесай

Жители на Попинци отново казаха `не` на рудник до селото

Жители на Попинци още веднъж споделиха изрично " не " на геоложки изследвания с следващо създаване на открит рудник до селото, каквито иска да направи " Асарел - Медет ". 
 Стотици поданици на Попинци стачкуваха против нов рудник край селото  Попинци на митинг против Асарел-Медет и нов рудник до селото
На общоселското заседание участваха кметът на община Панагюрище Николай Белишки, пристигналите общински съветници и цялото управление на „ Асарел - Медет “, водено от изпълнителния шеф Делчо Николов, заяви videlinabg.com.

Кой знае за какво от минното сдружение бяха довели на общоселското заседание, планувано от Никола Белишки, над 100 чиновници и служащи от компанията. Част от тях обаче останаха отвън залата и стояха до края на събранието, евентуално с цел да употребяват транспорта от двата рейса, паркирани на пътя Пазарджик – Панагюрище, означи всекидневникът.

Първи думата взе уредникът на събитието кметът Белишки, който съобщи, че за него събранието е продължение на съвещанието на трите комисии към Общински съвет – Панагюрище, състояло се на 14 май в постройката на Общината, в което участваха и към 50 поданици на Попинци.

Думата взе и един от уредниците на митингите в Попинци против построяването на рудника Тодор Петкански.

„ Категорично съм срещу която и да е българска или задгранична компания да изследва и строи рудници наоколо до Попинци. Преди много време първото общоселско заседание одобри по този мотив декларация, която разпратихме до всички държавни и общински институции “, съобщи Петкански и заяви на присъстващите, че група младежи от селото са подготвили къса мултимедийна презентация на това, което остава след минни действия. На екрана в залата започнаха да се излъчват картини на зарязани открити рудници, облаци пушек над „ Асарел - Медет “ и други апокалиптични пейзажи.

Присъстващите настояха " Асарел - Медет " да отдръпна плановете си. 

„ Искаме децата и внуците ни да се върнат тук. Не желаеме това село да загине. И на децата към този момент е ясно, че от „ Асарел - Медет “ се стремят да получат концесия по право, за което им е нужен единствено един сондаж. Надявам се с това заседание да спрем тази тематика, тъй като през цялото време е напълно ясно мнението на жителите на Попинци “, добави Георги Чардаков.

Магдалена Гунчева прикани на трибуната да излязат всички майки от Попинци, които отглеждат дребните си деца в селото и на думите й се отзоваха над 30 млади дами. Всяка една от тях показа със залата безапелационното си противоречие с желанията на минната компания.

В края на събранието Никола Белишки съобщи, че не е в неговата власт да спре изследванията, а общинските съветници са тези, които ще вземат решението. При което на процедура дебатът се върна на изходната си точка в очакване на продължението му в пленарна зала в постройката на Община Панагюрище.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР