Жители на Баня готвят протест заради намерението центърът, паркът и

...
Жители на Баня готвят протест заради намерението центърът, паркът и
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 30.03.2023 г.

Жители на Баня готвят митинг поради желанието центърът, паркът и някои прилежащи здания и терени в градчето да бъдат оповестени за монументи на културата. Писмо с такова желание е получено в Община Карлово от Националния институт за недвижимо културно завещание към Министерството на културата. Процедурата към този момент е в ход, чака се експертен отчет, въз основа на който всевъзможни действия по улиците и парка на града би трябвало да бъдат прекратени. Опасенията са, че в случай че желанието на НИНКН стане факт, ще се осуетят голям брой капиталови планове, както и ще бъде стопирано благоустрояването на град Баня. Общинският съвет в Карлово към този момент взе решение да възрази против стартирана процедура и предприе дейности за блокирането ѝ. Недоволните жителите на Баня се събират от 18:00 ч. довечера в Младежкия дом в града, с цел да обсъдят обстановката и да вземат решение за възможни протестни дейности.

===============================

Дискусия за качеството на въздуха в класните стаи, част от националната осведомителна акция „ Знаеш ли какво дишаш? “, ще се организира през днешния ден в постройката на Община Пловдив. Срещата има за цел да увеличи осведомеността и ангажираността на възпитаници, учители и родители във връзка с здравословната среда за образование. В рамките на акцията тестови датчици за премерване на качеството на въздуха бяха конфигурирани в СУ „ Хр. Г. Данов “ в Пловдив, а резултатите ще бъдат коментирани по време на полемиката.

================================

Нито един нов болен от туберкулоза не е открит при извършената обичайната пролетна Седмица на отворените порти в Белодробната болница “Д-р Никола Пенчев “ в Пазарджик. Това заяви шефката на лечебното заведение доктор Костадинка Сотирова. Няколко пациенти са били със подозрения за болестта, само че единствено при един от тях е доказана латентна форма. Назначена му е профилактика. 36 са новооткритите болни през 2022 година - 22-ма мъже и 13 дами. Рискови групи са живеещите в последна беднотия, които не се хранят добре и не поддържат добра хигиена.

=================================

С пита, мед и гайдарски привет бе посрещнат в родния му град Чепеларе Петър Гергьовски - първенецът на планетата в паралелния слалом от Световното състезание по сноуборд за младежи - Банско` 2023. Официалната гала се състоя нощес на площад " Олимпийски " в родопския град. Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев поздрави носителят на златния орден и му връчи чек за 1 000 лева, а на треньора му Васил Милчев – чек с 500 лева В чест на златния медалист бе готова и музикална стратегия, с присъединяване на млади гении от града. На събитието участваха и други наши олимпийци - Екатерина Дафовска и Радослав Янков.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР