Жилищното и потребителското кредитиране традиционно за януари се е забавило,

...
Жилищното и потребителското кредитиране традиционно за януари се е забавило,
Коментари Харесай

Жилищното кредитиране в България се забави в началото на годината

Жилищното и потребителското кредитиране обичайно за януари се е забавило, демонстрира статистиката на Българската национална банка. След като през декември размерът на ипотечните заеми за първи път надвиши 14 милиарда лева, в първия месец на новата година сумата продължава да пораства, само че с най-слабия ритъм от година насам. Проблемните жилищни заеми не престават решително да понижават за десети следващ месец.

Според данните на Българска народна банка през януари месечният растеж в размера на ипотечните заеми доближава 0.7 прочие пункта, до момента в който месец по-рано скокът бе с 1 прочие пункт. Забавянето е обичайно за януари, който е измежду най-слабите месеци за имотния пазар, демонстрират историческите данни на Българска народна банка. В номинално изражение размерът на жилищните заеми пораства със 105 млн. лева, което е на половина на обичайните стойности през по-голямата част от предходната година. Общо размерът на ипотечното кредитиране надвишава 14.2 милиарда лева

Като цяло кредитирането за семействата пораства със 153 млн. лева през януари, за множеството от които „ провинен “ са точно заемите за закупуване на жилище. Останалата част от растежа значително се дължи на потребителските заеми, чието нарастване обаче е много под декемврийското. Основният растеж при тях е по линия на дълготрайните заеми от над 5 години.



Статистиката демонстрира още, че размерът на фирмените заеми понижава през януари – с към 150 млн. лева Това е първият спад от юли и по този начин заемите за бизнеса се смъкват до малко под 25 милиарда лева
Депозитите се задържат на рекордно равнище
Oбщaтa дeпoзитнa мaca в бългapcĸитe бaнĸи пpeз януари се свива минимално, само че остава покрай абсолютния връх в стопанската история на страната, доближат през декември. През първия месец от годината общо спестяванията в банките са 101.9 милиарда лева, с едвам 55 млн. под размера от предходния месец.

Cтaтиcтиĸaтa пoĸaзвa, чe фиpмитe ca свили спестяванията си с близо 250 млн. лева За сметка на това депозитите на семействата порастват с към 200 млн. лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР