Жилищното богатство в България също нараства през миналата година -

...
Жилищното богатство в България също нараства през миналата година -
Коментари Харесай

Industry Watch: Финансовото богатство на българите нараства с 6.1 млрд. лв.

Жилищното благосъстояние в България също нараства през предходната година - с 8.1 милиарда евро.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Всяко второ домакинство в България е без компютър и интернет връзка

Общият приход на човек нараства с 8.1%, а разноските - с 9.7% през 2017 година, демонстрират данни на Национален статистически институт
22 апр 2018
Цените на услугите покачват инфлацията до 2.2% през март

На месечна база има дефлация от 0.3%
16 апр 2018
Средният приход на човек доближава 1431 лева към септември

Увеличението е 9.4% на годишна база и се дължи най-вече на работната заплата
16 ное 2017
Жилищата в България: по-празни, само че все по-скъпи

Почти 1 млн. жилища са необитаеми, само че 1 млн. души живеят в пренаселени парцели, а наемният пазар е извънредно слаб
5 ное 2017 Финансовото благосъстояние на българските семейства нараства с 6.1 милиарда лева през предходната година и доближава обща стойност от 77.2 мрлд. лева Това излиза наяве от периодическия отчет на Industry Watch "Лични активи в България: Финансово благосъстояние и пазар на жилища ". Ключови за рекордното за последните 10 години нарастване са растежът на заетостта и заплатите, които дружно основават 5.1 милиарда лева спомагателен приход за работещите. Лихвите по депозитите към този момент не са важен фактор за фамилния бюджет, само че пък от ден на ден българи намират работа отвън страната, което покачва емигрантските пари с 30% до съвсем 2 милиарда евро, показват анализаторите.

Богатството от парцели

Успоредно с финансовата страна жилищното благосъстояние в България също нараства през предходната година - с 8.1 милиарда евро. Причината - цените на жилищата, които се повишават с 8.2% през 2017 година Растежът е забележителен и слага страната на шесто място по ритъм в Европейски Съюз. Цените се покачват в съвсем всички области. Очаквано столицата съставлява над една трета от жилищното благосъстояние на хората, а на второ място е област Варна, в която е съсредоточен дял от малко над 10%.

Поскъпването на парцелите стартира да буди страхове, че е допустимо още веднъж да се надува балон в бранша, само че все още множеството специалисти не споделят тези опасения.

На фона на растящите претовареност и заплати не е изненада, че анализаторите са записали преобладаващо оптимистични настройки измежду българските консуматори, като упованията са забележими в разноските както за краткотрайни, по този начин и за дълготрайни артикули. "Българите наподобяват и по-склонни да търсят заемно финансиране за своите покупки ", пишат те в отчета, само че означават, че кредитната агресия към момента е умерена в исторически подтекст.

На фокус: инфлацията

Инфлацията завърши 2017 година на позитивна територия (2%), откакто три години цените се понижаваха. Причината - повишаването на множеството първични материали на интернационалните пазари като суровия нефт, избрани храни, медта. Външните фактори са основни за ускоряващата се инфлация в страната, само че принос имат и вътрешните процеси, означават анализаторите на Industry Watch в специфична тематика към отчета. Идеята е, че компаниите нямат опция да отговорят задоволително бързо на растящите поръчки посредством разширение на производството, заради което цените нарастват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР