Жилищният сегмент остава важен мотор за кредитирането © Цветелина Белутова

...
Жилищният сегмент остава важен мотор за кредитирането © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

Ипотечна пролет

Жилищният сегмент остава значим мотор за кредитирането

© Цветелина Белутова Макар че от ден на ден прогнози сочат изстудяване на имотния пазар, пролетта за ипотеките се оказва в действителност гореща. Показват го данните на Българска национална банка, от които към този момент не се разчита никакво захлаждане. Напротив, лихвите по жилищните заеми доближават следващото си рекордно ниско равнище през април, а март е месецът, в който са отпуснати най-вече левови ипотечни заеми от десетилетие насам – 300 млн. лева Данните не са напълно чисти като в регистрирания " Нов бизнес " от Българска народна банка влизат и част от предоговарянията и рефинансиранията, само че наклонността е добре обрисувана.

Преглед на оригинала
Автор: Капитал
Ново лихвено дъно

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Лихвите по левовите ипотеки са блъснали дъното от 3.18% приблизително за всички банки, само че на пазара има и по-ниски равнища – под 3%. Понижение има и в годишния % на разноските – 3.53% по тези в лв. и 3.86% в евро. Така жилищният сегмент остава значим мотор за кредитирането, подсилен и в това време подклаждащ имотния пазар и икономическия напредък. Освен това банките са по-спокойни при отпущането и свалянето на лихвите по жилищните заеми поради гаранцията по тях, каквато съставлява самата ипотека. Поведение, на което Централната банка обръща внимание от известно време. А то е, че в устрема си да завоюват клиент и да отчетат доходи банките са склонни да поемат по-голям риск, което обаче може да не е добре за клиента, защото в един миг той може да изпадне в обстановка, в която не може да заплаща заема, а цената на парцела е спаднала дотолкоз, че при насилствена продажба постъпленията не покриват паричното обвързване, което остава да тежи на потребителя години напред.

Преглед на оригинала
Автор: Капитал
Кредитите за ползване също се резервират на високо равнище, като месечно се отпускат по към 500 млн. лева нови заеми. Една част от тях също са свързани с покупката или ремонта на жилище, само че, несъмнено, това става на по-висока цена поради неналичието на гаранция. Тези в лв. са при цена към 8%, а междинният ГПР е малко над 10%.

Депозити, покрай 53 милиарда лева

В същото време макар ниските лихви депозитите не престават да са желаната инвестиция за българина. Нивото им се покачва с 9% на годишна база през април до 52.7 милиарда лева Доходността им също леко се качва през април, само че междинното равнище за пазара остава под 0.2%. А това, като се приравни с инфлацията от над 3%, действително носи негативен приход.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР