Жилищните цени в световен мащаб са се повишили най-значително отпреди

...
Жилищните цени в световен мащаб са се повишили най-значително отпреди
Коментари Харесай

Поскъпването на жилищата в глобален план вещае ценови балон

Жилищните цени в международен мащаб са се повишили най-значително отпреди световната финансова рецесия през 2008-а, следвайки пазарната еуфория, наблюдавана в ред страни - от Нова Зеландия до Канада и Сингапур - по време на пандемията. Средната стойност на жилищата е скочила със 7.3% за интервала март 2020-а - март 2021-а - най-високата скорост от четвъртото тримесечие на 2006-а, сочи световният индекс на интернационалния съветник по недвижими парцели Knight Frank, оповестен на 3 юни.  

Най-мощен е ценовият напредък в Турция, където е регистриран 32% напредък. Следват Нова Зеландия с покачване от 22.1%, Люксембург - 16.6%, Словакия - 15.5% и Съединени американски щати - 13.2% - най-мощният скок от декември 2005а. Челната десетка оформят Швеция - 13% годишен растеж на жилищните цени, Австрия - с 12.3%, Нидерландия - с 11.3%, Русия - с 11.1% и Норвегия - с 10.9 %. Англия е на 12-о място - там жилищата са поскъпнали с 10.2 %. 

Основната причина за ценовия взрив на парцелите в световен проект са огромните фискални и парични тласъци, които държавните управления вкараха в помощ на изумените от здравната рецесия национални стопанства. Те провокират и съществени опасения от ценови балони, като някои страни към този момент стартират да подхващат ограничения за изстудяване на пазара.

Нова Зеландия отстрани данъчните насърчения на вложителите в недвижима благосъстоятелност в края на март, с цел да охлади ентусиазма на пазарните спекуланти, и даде повече земя, с цел да усили жилищните площи и достъпа на семействата с по-ниски приходи до пазара. Правителството чака подхванатите ограничения да забавят инфлацията, измерена посредством жилищните цени, до едвам 0.9% до юни 2022-а.

Китай също разгласи поредност от дейности за съкращаване на кредитирането на бранша.

В оповестения на 3 юни преглед Knight Frank показва, че " вследствие на ограниченията на държавните управления и на изтичащите в края на тази година програми за фискални насърчения, настройките на купувачите ще станат по-умерени ". Експертите са уверени, че " опасността от нови разновидности на вируса и провеждания с известни спирания имунизационен развой имат капацитет да окажат спомагателен низходящ напън на растежа на жилищните цени ".

Сред азиатските страни най-вече са поскъпнали жилищата в Сингапур - с 6.1%, следван от Южна Корея - с 5.8% и Япония - с 5.7 %. Хонконг, който е най-скъпият пазар на недвижими парцели в света, записва 2.1% годишен растеж в интервала март 2020-а - март 2021-а. 

Индексът на Knight Frank регистрира междинните жилищни цени в 56 страни и територии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР