Жилищните имоти в София стават все по-достъпни за населението. Макар

...
Жилищните имоти в София стават все по-достъпни за населението. Макар
Коментари Харесай

Сделките с жилища в София се активизират, цените ще останат стабилни, прогнозират експерти

Жилищните парцели в София стават все по-достъпни за популацията. Макар от няколко години растежът в цените на жилищата да е непрекъснат, той се компенсира от спада на лихвите по заемите в композиция с растящите приходи. Това разяснява пред публицисти изпълнителният шеф на компанията за недвижими парцели " Адрес " Георги Павлов.

По данни на компанията от първите шест месеца на 2017 година жилищата през днешния ден са с към 20% по-достъпни по отношение на същия интервал на 2012 г.Павлов даде за образец действителна договорка за парцел в софийския квартал " Гео Милев ". Младо семейство купува тристайно жилище с повърхност 100 кв. м на стойност 204 хиляди лева, от които 40 хиляди лева заплаща в брой. Стойността на квадратния метър за това жилище е към 2000 лева Пет години по-рано същата единица повърхност е коствала сблизо 500 лева по-евтино. Лихвата по заема тогава обаче също е по-висока - с 4%. Така ипотечната вноска за жилището в Гео Милев през днешния ден е 1080 лв. - с към 100 лева повече, в сравнение с би била през 2012 година Днес обаче по-висока е и междинната заплата в София – 1370 лв. при 1000 лева преди 5 година Така делът на вноската по ипотеката през днешния ден съставлява 78% от междинната за заплата в столицата, до момента в който преди пет години е бил 98%. В прегледания случай двамата възрастни в фамилията отделят приблизително по 40% от месечния си приход за погасяване на заема, до момента в който през 2012 година всеки е трябвало да отдели половината си заплата, показват от " Адрес ".

" Препоръчителният дял на заема от месечния приход би трябвало да бъде към 30% или най-вече 40%. Числата сочат, че семейство с двама работещи в него, през днешния ден към този момент може да си разреши общоприетоо тристайно жилище от 100кв. м, въпреки и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди 5 години бе мъчно постижимо ", сподели Павлов.
Цените на парцелите от началото на годината се резервират постоянни, показват от компанията. Колебанията за столицата са в границите на 2-3% в обособени квартали и за самостоятелни парцели. Едновременно това все по-забележима става наклонността притежателите да завишават нереалистично упованията си. " При междинна цена от 1150 евро на кв. м в Лозенец към този момент значително притежатели оферират жилищата си на над 1800 евро. Това е с към 60% над междинната пазарна стойност, което пък носи риск да не бъде продаден ", разяснява специалистът. В същото време качествени жилища на пазарни цени намират покупател извънредно бързо.
Прогнозата на " Адрес " до края на годината е за деен пазар със постоянни цени и сдържан растеж на ипотечното кредитиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР