Жилищата в София отчитат най-високото поскъпване у нас през последните

...
Жилищата в София отчитат най-високото поскъпване у нас през последните
Коментари Харесай

Жилищата в София поскъпнаха с близо 60% за 5 години

Жилищата в София регистрират най-високото повишаване у нас през последните 5 години. Цените на парцелите в столицата са скочили с близо 60% за интервала, което подрежда София преди всичко измежду българските градове с над 120 000 души население, сочат данните на Националния статистически институт, представени от вестник „ Труд”.

Към края четвъртото тримесечие на предходната 2020 годинна, цените на жилищата ново стройтелство в София регистрират растеж от 51.4% по отношение на края на 2015 година. записва по-забележимо повишаване, като за перидода е добавило близо 62% към цената си.

На второ място измежду шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с покачване на цените на парцелите с 52% за интервал от пет години. За разлика от София, в града под тепетата повишаването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите жилища в Пловдив е с близо 55% по отношение на 2015 година Жилищата в съществуващи здания в града под тепетата за същия интервал са поскъпнали с над 51%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Най-евтините жилища в София се намират в кв. „ Люл...

Челната четворка на огромните градове с най-бързо поскъпващи парцели се добавя от Стара Загора и Русе, където повишаването на цените за интервала е с близки темпове - с 40-42%. Все отново с дребна преднина на трето място в общата ранглиста е Стара Загора (+42%), следвана от Русе (+40%). Но за всеки от двата града има основна разлика сред придвижването на цените на новите и съществуващите жилища. В Стара Загора доста по-голямо е повишаването на новото строителство - с 54,2%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва даже София и се подрежда на второ място в класацията след Пловдив.

При съществуващите жилища в Стара Загора повишаването на цените също е съществено - с 38,4%, сочат данните на националната статистика.

В Русе обстановката е друга - жилищата в съществуващи здания са поскъпнали с 42% за интервала, до момента в който при новите повишаването на цените е доста по-малко - с 23,6%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Близо 40% от новите жилища у нас са с две стаи, до момента в който тези с три пространства заемат дял от близо 38%....

Варна остава на пето място в класацията с повишаване на жилищата с 32.1% за пет години. Във Варна новите жилища са поскъпнали с 22.6% за интервала, а при съществуващите повишаването на цените е доста по-голямо - с 37.8%. В данните на Национален статистически институт не са включени покупко-продажбите с парцели в курортните комплекси.

Общо за страната жилищата за интервала са поскъпнали с 41.2% като при придвижването на цените на новото и остарялото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в остарели здания са поскъпнали с 44.3%, а растежът на цените на новото строителство е с 36%.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР