Жилищата, разположени в партерни етажи, стават все по-търсени, а в

...
Жилищата, разположени в партерни етажи, стават все по-търсени, а в
Коментари Харесай

Нова мода завладя имотните сделки в София

Жилищата, ситуирани в партерни етажи, стават все по-търсени, а в затворените комплекси са същински шлагер. Това считат столични брокери. Според тях хората по този метод се пробват да си обезпечат повече успокоение в пандемията, прецизира Монитор.

По думите на Полина Стойкова, шеф на една от огромните посреднически имотни организации, партерите се търсят в затворените жилищни комплекси или в кооперации, които са оградили прилежащите си зони на постройката и зелените площи са им добре поддържани.

„ Възможността обособяването на малко дворче компенсира събитието, че парцелът другояче се намира на най-ниското жилищно равнище на постройката “, изяснява тя.

„ При ваканционните парцели още преди пандемията клиентите избраха партерните жилища главно поради по-ниската цена. После обаче схванаха, че е преимущество да имат повече повърхност, с цел да си сложат столчета пред парцела, да вземем за пример. Освен това при охранителен ваканционен комплекс няма никакви проблеми със сигурността и на партерните етажи “, добави Стойкова.

Тихомир Цаков удостоверява съществуването на по-висок интерес към жилищата на сутеренен етаж.

„ В момента партерите са станали много настоящи. Причината е, че при избрани условия може да се употребяват част от прилежащите площи на постройката. В обстановка на пандемия това е преимущество. Основно такива парцели с обособено дворче се оферират в затворените комплекси “, разяснява той. Според Цаков ползата към партерите, с цел да се отвори магазин, към този момент мощно се лимитира от развиването на онлайн търговията и доставките до вратата на клиента.

През последната година към 2 пъти се нараснал ползата и към редови къщи с повърхност от към 200 кв. м, разполагащи със личен двор от към 100 кв. м, регистрират още от софийските посреднически организации. Брокерите обаче предизвестяват, че купувачите на парцели на партерните етажи би трябвало доста да внимават на какви предложения попадат. Немалка част от този вид недвижимости, оповестени за продажба, са със статут на ателиета, търговски обекти и даже гаражи. Това би донесло проблеми за купувачите и непотребни разноски за смяна на статута им, доколкото изобщо е вероятен сходен вид.

Според различен столичен брокер - Наско Атанасов, в затворените комплекси партерните жилища с дворче към този момент са много желани. „ За това и на някои цената им е по-висока, само че разликата е под 5%, тъй като минусът е въпреки всичко разположението на първия етаж. Иначе рядко купувачите звънят за парцели на сутеренен или финален етаж в остарял блок. Дори при оферта на пазарна цена сходни жилища стоят на пазара и по половин година. На процедура за такива жилища (на най-ниския етаж) идват избрани клиенти - главно те са по-възрастни фамилии или хора инвалиди. Последните етаж пък се купуват главно поради по-ниската цена, и то при изискване че покривът е ремонтиран. При течове в никакъв случай не се съгласяват на договорка, тъй като не желаят да влизат в спомагателни разноски “, разяснява брокерът.

Тихомир Цаков също счита, че последните етажи не престават да са подценявани, главно поради проблемите с занемарените покриви и общите елементи във входовете в многофамилните жилищни здания в столицата.

„ Тези парцели се купуват единствено в случай че се продават на цена под междинната за региона и по този метод клиентът икономисва пари, които да влага в поправки “, счита брокерът.

Около 700 са обявите за продажба на жилища, ситуирани на сутеренен етаж, сочи информация в уеб страницата за продажба на парцели.

Най-малко - единствено 90, са офертите за едностайни. При тях желаните цени варират от 22 500 евро за парцел от 27 кв. м „ на зелено “ в кв. „ Връбница-1 “ до 176 000 евро за ателие от 88 кв. м, приключено през предходната година в кв. „ Лозенец “.

Обявите за двустайни на партера са към 320 и са от 34 000 евро за маломерно жилище от 40 квадрата в „ Банишора “ до 200 000 без Данък добавена стойност за 73 кв. м апартамент в „ Изгрев “. Офертите за тристайни от сегмента също варират в необятни граници от 63 000 за ЕПК апартамент в „ Люлин-5 “ до 350 340 евро за 104 квадрата в „ Лозенец “.

Предложенията за 4-стайни на партера са от 83 000 евро за 100 кв. м панелка от 1985 година в жк „ Овча купел-1 “ до баровски парцел от 163 квадрата, с вътрешен двор и гараж и оповестена цена от 398 000 евро в кв. „ Манастирски ливади “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР