Жертвите на страховитото земетресение в Турция и Сирия от тази

...
Жертвите на страховитото земетресение в Турция и Сирия от тази
Коментари Харесай

Трагедията в Турция и Сирия е неописуема, броят на труповете надхвърли 500 /снимки/

Жертвите на страховитото земетресение в Турция и Сирия от тази нощ към този момент надвишиха 500, оповестява Си Ен Ен.
В Турция починалите са минимум 284 души, а други 2300 са ранени, заяви вицепрезидентът на страната Фуат Октай.
В Сирия минимум 237 души са починали и над 630 са ранени, осведоми държавната организация САНА. Загиналите са от градовете Алепо, Латакия, Хама и Тартус.
Десетки хора към момента са блокирани под отломките на рухналите здания, оповестиха от сирийската гражданска отбрана.
Журналистът Ейад Курди, който живее в турския град Газиантеп и е бил отседнал при родителите си по време на земетресението, споделя, че „ усетило по този начин, като че ли в никакъв случай няма да свърши “.
Когато трусовете спрели, той и родителите му излезли от жилището по пижами. Земята била покрита с няколко милиметра сняг, само че той и фамилията му стояли на открито 30 минути в дъжда, преди да могат да влязат вътре и да си вземат палта и обувки.
В Южна и Централна Турция са усетени мощни вторични земетресения. Около 11 минути след главния трус пристигнал най-силният афтършок – 6,7 по Рихтер, на към 32 км северозападно от епицентъра. 19 минути по-късно последвал втори – със мощ 5,6 по Рихтер.
Курди показва, че е преброил 8 „ доста мощни “ вторични труса за по-малко от минута след главния от 7,8 по Рихтер. Предметите в дома му изпопадали на земята. Много от съседите му напуснали домовете си след земетресението.
Появиха се доста фотоси и фрагменти на избавителните интервенции в двете страни, където екипи са пробват да измъкнат оживели под срутените здания.
Експерти предвиждат още по-тежки последици за засегнатите региони като развалени пътища, дефицит на храна, нарушени услуги и така нататък
Управителят на провинция Газиантеп Давид Гул съобщи в Туитър, че „ земетресението беше усетено доста мощно в нашия град “ и посъветва хората да останат отвън домовете си и да запазят успокоение.
„ Моля ви, дано чакаме извън без суматоха. Нека не използваме колите си. Нека не задръстваме главните пътища. Нека не държим заети телефонните линии “, прикани той.
В провинция Газиантеп доминират дребните и приблизително огромните градове, като там има забележителен брой сирийски бежанци.
Част от стената на замъка в Газиантеп и наблюдателни кули са се срутили, а други елементи от постройката от римско време са развалени.
Турският президент Реджеп Ердоган удостовери, че земетресението е усетено в доста елементи от страната. „ Изпращам най-хубавите си пожелания на всички наши жители, наранени от земетресението, което се случи в Кахраманмараш и беше усетено в доста елементи от страната ни. Компетентните екипи са в подготвеност под координацията на турската организация за ръководство на бедствия “, написа той в Туитър.
Освен в Сирия, трусът е усетен и в Ливан и Кипър, където за малко е било издадено предизвестие за цунами. Такова е имало и в Италия.
Загиналите единствено в Алепо са 24, а 100 са ранени. Най-малко 20 здания са се срутили на територията на провинцията. Трусът е усетен по западния бряг от Латакия до Дамаск.
Близо до граничния град Азаз сътрудник на Агенция Франс Прес е видял по какъв начин измъкват минимум пет натрупа от отломките на постройка.
Хора по улиците крещели на тези, които са останали заклещени в постройките, пробвайки се да поддържат някакъв контакт с тях до момента в който текат избавителните интервенции.
В турския град Адана свидетел споделя по какъв начин три здания покрай дома му рухнали.
„ Нямам повече сили “, вика един от затрупаните под отломките до момента в който спасителите се опитвали да стигнат до него.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР