Женският басейн в бившата Централна баня става музикална зала с

...
Женският басейн в бившата Централна баня става музикална зала с
Коментари Харесай

Женският басейн в бившата Централна баня става музикална зала, мъжкият - театрална

Женският басейн в някогашната Централна баня става музикална зала с към 150 места, мъжкият - театрална, с близо 250 места, при разширението на Музея на София. И двете зали ще са многофункционални - в тях ще има кинопрожекции, изложения и разнообразни други културни и публични събития.

Това споделиха през днешния ден на представянето на идейния план заместник-кметът на София Тодор Чобанов и арх. Станислав Константинов.

Два вътрешни двора ще се трансфорат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор. Пространството ще е израз на респект към минералната вода - към нейната социална роля от древността, още от римските терми - на първо място като обществено средище, в сравнение с като център за хигиена.

Древната традиция е продължена и с построяването на геотермалната станция в подземието на постройката. С нея се отоплява приключената към този момент част от Музея на София - с половината от дебита на минералната вода, който е 12 л/сек. С останалите 6 л/сек. ще се отоплява втората част, когато бъде реставрирана.

За строителните работи ще са нужни към 10 млн. лева Допълнителна сума ще е нужна за високотехнологичното съоръжение на новите зали и другите пространства - реставраторски ателиета, складове за 120-те хиляди експоната от фондовете на музея и други. Голяма част от експонатите ще станат налични за публиката след разширението - изложбената повърхност ще се удвои, съгласно плана.

За неговото финансиране ще се разчита на подпрограмата за туризъм от Оперативната стратегия " Региони в напредък ", на финансовия механизъм посредством Фонда на фондовете, на Столичната община и други.

Докладът за плана е импортиран в Столичния общински съвет. Предстои разглеждането му в комисии. Ще има и публично разискване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР