Жените в науката се нуждаят от специално насърчение и подкрепа,

...
Жените в науката се нуждаят от специално насърчение и подкрепа,
Коментари Харесай

Д-р Катерина Такова разработва продукт за диагностика на коронавирус

Жените в науката се нуждаят от особено поощрение и поддръжка, изключително когато в тясното пространство на един-единствен ден би трябвало да съвместят функциите на безрезервен академик, грижовна майка и добра брачна половинка. Подобен тласък за тях са премиите “За дамите в науката ”, които международна козметична компания дружно с ЮНЕСКО към този момент 12 години връчват на изявени млади български учени. Преди броени дни оценката заслужи и биологът Катерина Такова-Сакалийска от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски ”.

Д-р Катерина Такова си слага за цел да сътвори комерсиален артикул за диагностика на Covid-19. Тя е постдокторант към катедра “Физиология на растенията и молекулярна биология ” на висшето учебно заведение.

Аз съм част от екип, който се занимава с производството на значими вирусни протеини в цели тютюневи растения – споделя тя. – А планът, с който завоювах премията, е обвързван с производството на протеини от SARS-CoV-2 за диагностика на характерни антитела против ковид. Той към момента е в зародиш, само че имаме обнадеждаващи начални резултати и евентуално следващата година по това време ще ги обявим. ”

Ученият се надява с напредването на изследванията някоя биофармацевтична компания да се заинтересува от продукта, разработван в пловдивската лаборатория. А в това време е обнадеждена, че науката и бизнесът и у нас ще си подадат ръка, с цел да имат нововъведенията практическа устременост. “ И учените от ден на ден търсят бизнеса, и бизнесът от ден на ден търси учените ”, прибавя тя.

Катерина открива заниманията в лабораторията като вероятен път през 2015 година: “ Благодарна съм да срещна една изключителна жена, която ме насочи в науката, и това е моят теоретичен началник доктор Гергана Захманова. Тя беше с мен още на бакалавърската ми теза ”. За миналото от този момент време съумява да приключи магистърската стратегия “Молекулярна биология и биотехнология ”, да специализира в университета на португалския град Алгарве, да бъде работещ посетител при водачите в направлението в научноизследователския център “Джон Инес ” в Норич, да отбрани докторска дисертация за физиологията на растенията, да стане съавтор на седем научни изявления. Казва, че в основата на триумфите й стои “ безусловното самообладание ” – чисто женско качество, належащо в науката, където резултатите не идват бързо.

И защото на отличените дами постоянно звучаха думите “Светът има потребност от просвета ”, кой съгласно Катерина Такова е по-силен във връзка с смяната – учените или политиците?



“Вярвам, че партньорството сред учените и политиците е най-хубавата тактика, тъй като един без различен не можем – дава отговор тя. – Имаме друга експертиза и всеки може да способства с нещо. Въобще партньорството е най-важното в едно стабилно развиване. В момента се нуждаем най-много да оценим целите си като общество . Ако си сложим цели и ценим целите си, доста по-лесно ще имаме посока, в която да вървим. ”

А дали учебното заведение е сътрудник на учените, успявайки да въодушеви възпитаниците си за просвета?

“Интересен факт е, че съвсем 4 години бях преподавател – споделя ученият. – Видяното ме предизвиква да си мисля, че от ден на ден се обръща внимание на науката в учебно заведение. Образователното министерство има тактика за построяването на STEM центрове, които да подкрепят въвеждането на научната просветеност още в най-ранна възраст, и имам вяра, че партньорството ще се задълбочава . Средното обучение от ден на ден ще търси висшето, а то, от своя страна, има какво да почерпи от междинното. ”

Макар и изправена пред не една опция за научна кариера в чужбина, Катерина избира да остане вкъщи. “ Когато влезеш в самолета и чуеш българска тирада – ето поради това възприятие желая да се развъртвам в България ”, споделя тя пред Радио България. У нас разполага с главното, което й е належащо, с цел да разгърне своя капацитет. Разбира се, има още доста какво да се надгражда, само че по-важното е да вижда фокуса на обществото към науката и хората да правят оценка труда на учените. “ Почвата е добра – имаме учени, имаме инфраструктура, имаме партньорства и никога не започваме от нулата ”, уверена е доктор Катерина Такова.

Снимки: БНР
По обявата работи: Анна Фуцкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР