Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, сочи доклад

...
Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, сочи доклад
Коментари Харесай

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, сочи отчет на Комисията за отбрана от дискриминация.

Разликата сред заплатите на двата пола е към 15%. Например, в случай че заплатата на една жена е 700 лв., мъж на същата позиция би получавал съвсем 810 лв..

Най-често дискриминираните възрастови групи дами са сред 25 и 34 години и сред 55 и 64 години. Първите са се върнали след майчинство, а другата група са покрай пенсионна възраст и работодателят не желае да влага в квалификацията им.

По-големи разлики в заплащането сред мъже и дами има в Германия, Австрия, Обединеното кралство, Чехия и Словакия, а по-малка е разликата в Испания, Унгария, Полша и Румъния. Под ударите на дискриминирането на работното място споделя, че попаднала и Даниела Събева. Работи от 15 години като IT експерт.

Разказва, че бременността й не била добре призната от ръководителите й. Според отчет на комисията в групата на дискриминираните влизат дами с дребни деца, дами с увреждания, както и тези с ниско обучение. Според работодателите у нас обаче отношението към работещите дами не е по-различно от това към мъжете. Междувременно компанията, в която работи Даниела, е била глобена поради дискриминация по симптом пол.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР