Жените страдат от комплекс за малоценност още от 6-годишна възраст,

...
Жените страдат от комплекс за малоценност още от 6-годишна възраст,
Коментари Харесай

Тайната на женския комплекс за малоценност

Жените страдат от комплекс за непълноценност още от 6-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес. Това потвърдиха учени от Нюйоркския университет с проучване, оповестено в сп. "Сайънс ".

Малките девойки имат вяра, че мъжете по начало са по-умни и по-талантливи от дамите, което ги демотивира да подхващат нови инициативи и да вършат кариера.

Наличието на този стандарт не е изненада, само че откритията демонстрират, че тези отклонения могат да обиден деца в доста ранна възраст.

"Обществото ни свързва високо интелектуалните качества повече с мъжкия пол в сравнение с с женския ", сподели съавторът на изследването професор Андрей Симпиън.

Изследването беше извършено измежду 400 деца на възраст сред 5 и 7 години. В първата част на момчетата и девойките беше разказана история за " доста, доста интелигентна " персона, въплъщаваща детската визия за брилянтност.

После всички бяха помолени да разпознават този човек всред две фотоси на мъже и две на дами . Хората от фотографиите бяха добре облечени, на почти една и съща възраст и изглеждаха еднообразно щастливи.

5-годишните свързаха брилянтността с техния личен пол. Но по-големите, които посещават учебно заведение, явно утвърждаваха половите стандарти. На възраст сред 6 и 7 години девойките избираха изрично повече мъже от четирите фотоси.

Резултатите бяха сходни, когато им бяха показани фотоси на деца . Интересен е фактът, че девойките избраха повече представители на своя пол, когато ги помолиха да покажат кое от децата се оправя добре в учебно заведение съгласно тях. Това значи, че тяхната визия за брилянтност не се базира на академичното показване.

 Thinkstock

" Тези стандарти се популяризират свободно, без да са подкрепени от никакви справедливи индикатори, като достижения и просветеност ", добави професор Чимпиън.

Във втората част от изследването децата трябваше да играят на две бордови игри - едната "за деца, които са същински умни " и другата "за деца, които се стараят доста настойчиво ". Момичетата и момчетата на 5-годишна възраст демонстрираха подобен интерес към първата. По-големите момчета също, само че девойките на 6-7 година желаеха да играят втората игра.

 Thinkstock

Все още не е ясно от кое място идват стандартите , само че най-вероятните източници са родителите, учителите, връстниците и медиите. Очевидно е обаче, че би трябвало да се подхващат дейности, тъй че тези отклонения да не повлияят професионалния блян на дамите.

Компанията "Мател ", производител на куклите Барби , предприе стъпки към битката с половите стандарти.

Кампанията "Ти можеш да бъдеш всичко " предизвиква девойките да станат палеонтолози, ветеринарни доктори и професори, както и други специалности. Тя поддържа и опцията дребните дами да се трансфорат в принцеси от приказките.

 Thinkstock

Психоложката професор Ребека Биглър от Тексаския университет в Остин сподели, че сътрудниците й са свършили "изключително добра работа ".

Тя добави, че стандартите се задълбочават в началните класове на главното учебно заведение. Тогава учениците учат гениални персони от сферата на науката, историята, музиката и литературата, които са най-вече мъже.

Според нея е значимо уроците да се комбинират с информация за половата дискриминация.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР