Жените е по-вероятно от мъжете да бъдат засегнати от климатичните

...
Жените е по-вероятно от мъжете да бъдат засегнати от климатичните
Коментари Харесай

Климатичните промени удрят много повече жените от мъжете

Жените е по-вероятно от мъжете да бъдат наранени от климатичните промени, демонстрира нови изследвания.

Данни на Организация на обединените нации сочат, че 80% от хората, разселени от климатичните промени, са дами.

Роли като грижа за деца и безпомощни хора и снабдители на храна и гориво ги вършат по-уязвими при наводняване и суша.

Парижкото съглашение за климата през 2015 година планува специфична наредба за овластяване на дамите, признавайки, че те са несъразмерно наранени.

В Централна Африка, където до 90 % от езерото Чад е изчезнало, номадски и туземни групи са изключително изложени на заплаха. Докато крайбрежията на езерото се отдалечават, дамите би трябвало да вървят доста повече, с цел да събират вода.

" В сухия сезон мъжете отиват в градовете... оставяйки дамите да се грижат за общността ", изяснява Хинду Умару Ибрахим, който е координатор на Асоциацията на туземните дами и народ на Чад.

След като сухите сезони стават по-дълги, дамите работят по-усилено, с цел да изхранват и да се грижат за фамилиите си без поддръжка. " Те стават по-уязвими... това е доста тежка работа ", добавя Ибрахим.

Не единствено дамите в селските региони са наранени. В международен мащаб дамите е по-вероятно да са небогати и да имат по-малка социално-икономическа власт спрямо мъжете. Това затруднява възобновяване от бедствия, които засягат инфраструктурата, работните места и жилищното настаняване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР