Жените доминират на политическата сцена в Норвегия. В страната жени

...
Жените доминират на политическата сцена в Норвегия. В страната жени
Коментари Харесай

Мъжкият гняв притеснява жените, управляващи тази богата страна

Жените преобладават на политическата сцена в Норвегия. В страната дами заемат постовете министър-председател, финансов министър, министър на външните работи и ръководител на Народното събрание.
“Това не е някаква женска интрига,” споделя министър председателят Ерна Солберг.
Дори по скандинавските стандарти за равнопоставеност сред половете, които оглавяват всевъзможни ранглисти, Норвегия изпъква, когато става въпрос за политическия пейзаж (те не са толкоз положителни в корпоративна Норвегия). И по този начин, за какви проблеми, свързани с половете, се тормозят тези политици?
“Предизвикателството пред скандинавските страни е да не се окажат в даден миг с огромна група млади мъже, които нямат цел в живота и нямат вяра да си намерят работа,” споделя Солберг в изявление за Bloomberg.
Това е демографска група, която има потребност от вниманието на политиците, с цел да се избегне рискова реакция, споделя министър председателят. В Университета на Осло към 57% от от всички докторанти през предходната година са били дами. Рискът мъжете да изостанат също по този начин ги прави по-уязвими от загубата на работните им места за сметка на автоматизацията.
“Това виждаме ние в гневните бели мъже, които освен не харесват мюсюлмани и имигранти, само че не харесват и дамите или най-малко в случай че не могат да ги задържат единствено за себе си,” споделя Солберг.
В Норвегия бе осъществено едно от най-зверските закононарушения от ненавист през този век в Европа, когато през 2011 година крайнодесният екстремист Андерш Брайвик мазета 77 души, главно членове на младежката организация на локалната Лейбъристка партия.
“Проблемът, за който Ерна приказва, е голям в международен мащаб. Много от уязвимите страни имат доста огромна младежка безработица, а по-голяма част от тези безработни са мъже”, прибавя министърът на външните работи Ине Ериксе Сорейде.
Новоизбраният ръководител на Народното събрание на Норвегия Тоне Троен е уверена, че идващото потомство ще се оправя по-добре. „ Важно е обаче момчетата и девойките да вършат нетрадиционни избори, когато става въпрос за образованието,” споделя тя.
#MeToo
Мъжете имат известна власт в Норвегия. Те заемат по-голяма част от управителните длъжности в обществените компании, ръководят централната банка и държавния капиталов фонд с активи на стойност 1 трлн. $, който е най-големият в света. И макар че по равнопоставеност сред половете във връзка с заплащането пред Норвегия е само Дания, мъжете в страната получават с приблизително с към 7% повече от дамите.
Подобно на останалата част от света, Норвегия също бе разтърсена от придвижването #MeToo, което разкри редица случаи на полов тормоз, както в политиката, по този начин и в бизнеса, включително и в Консервативната партия на Солберг. Заместник-ръководителят на най-голямата опозиционна партия в страната даже подаде оставка на фона на обвиняванията в полов тормоз против него.
“Прагът на това какво е възможно бе изместен,” споделя Ериксен Сорейде. “Това евентуално е една от най-важните победи.” Достигането на цялостна равнопоставеност обаче ще отнеме “ужасно доста време,” счита тя.
Преди да стане външен министър Ериксен Сорейде бе министър на защитата, като преди нея редица други дами също са оглавявали това министерство. Тя даже получавала въпроси от млади девойки дали мъжете имат право да управляват министерството на защитата в Норвегия.
“Това приказва нещо за вероятностите,” споделя тя.
Министърът на защитата на Норвегия сега е мъж.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР