Жени са превръщани в скотове, положени са на невиждан натиск

...
Жени са превръщани в скотове, положени са на невиждан натиск
Коментари Харесай

Жени в ада, вечерно училище по корупция за магистрати и скъпите правозащитници

Жени са превръщани в скотове, положени са на невъобразим напън – душевен и физически. Повече от четири месеца са в арест, който дава отговор на всички критерии за пъкъл. Споменаването на Евросъюза и разпоредбите му е несвоевременно. Лишени от топла вода, рандеву, разходки и доста други неща, дами се пробват да оцелеят.

На 16 септември, неделя, задържаните Десислава Иванчева, до неотдавна кмет на „ Младост “ и заместничката й Биляна Петрова споделиха през Жени Марчева от бТВ потресаващи обстоятелства за следствения арест. Иванчева: „ Арестът е доста по-вредящ на човек, в сравнение с пандиза. Молим се за бутилка с топла вода, с цел да можем да се измием. Никой не обръща внимание на здравословните ни проблеми, на издевателството, на който сме подложени “.

Биляна Петрова пък съобщи, че ще отреже косата си и ще я подари за благотворителна идея за жертвите на принуждение. Тя е безапелационна, че против нея и Иванчева е упражняван и душевен, и физически тормоз.

Разказаното от двете дами надминава в даже отвратителната картина от турските затвори и арести във кино лентата на Алън Паркър и Оливър Стоун по книгата на Уилиам Хейс „ Среднощен експрес “. Тогава изнесените обстоятелства провокираха неодобрение по целия свят, държавни управления и неправителствени организации, даже Организация на обединените нации желаеха възстановяване на изискванията за арестантите и наказаните в Турция. И Анкара бе принудена да се съобрази.

В книгата има подобен откъс: В Турция няма почтени адвокати. Те като че ли са приключили вечерно учебно заведение по корупция.

Става дума за 70-те години. Четирийсет и повече години по-късно тук се случват даже по-грозни неща. В страна – член на Европейски Съюз! Какъв разпад на ценностите…

Германия, Англия и други страни отхвърлят да екстрадират българи, направили даже тежки закононарушения, поради нечовешките условия в арестите и местата за излежаване на санкции.

Оставям настрани мненията и тезите дали Иванчева и Петрова са отговорни или почтени. Това е работа на съда. Кое постанова обаче две дами да бъдат измъчвани по подобен жесток метод?

Зам.-главният прокурор обича да се изявява пред камери и микрофони. Обича и да иронизира. Един негов откъс доста тъкмо разкрива ценностната му система: „ Имам и една, по този начин, рекомендация в случай че позволите към всички колежки тука. Ще ме извините по този начин за… леко… да не кажа нецензурното изречение, само че ще ви препоръчам на всички колежки да не изхвърлят в контейнерите за отпадък санитарни материали. [хихикане]. Защото логиката оттова следва хигиеничен материал, кръв, а не, оправдавам се… [смехове] хигиеничен материал, клошар, кръв, ликвидиране от шпицкоманда, ДНК експертиза “. Казано е по време на съвещание при основния прокурор Сотир Цацаров. Никой не го е прекъснал, нито упрекнал. Не мога да го разясня.

Питам се обаче: Къде са шумните деятели от Хелзинския комитет? Дали нямаше да са наводнили малките екрани, в случай че от изискванията в килиите се бяха оплакали ромки? Къде са другите организации, които сякаш пазят човешките права, в частност на дамите? ТЕХНИЯТ БРОЙ У НАС Е НАД 40! Получават средства от бюджета, от дарения, употребяват офиси и експертна помощ. Сред тях са Комисията за отбрана от дискриминация, Националното бюро за правна отбрана, Националният омбудсман, Асоциацията за европейска интеграция и права на индивида, Български юристи за правата на индивида, Асоциация “АСУ – ДЕЛФИ”, Център за дами, претърпели принуждение, Център “Отворена врата”, Асоциация “ ДЕМЕТРА” и прочие и прочие Къде сте, бе, хора! Видяхме „ патриотични “ митинги против Истанбулската спогодба. Биг Брадър излъчва женски кавги и унижения, трансформира в звезда наказан за трафик на дами и принуждаване към проституция, а народът се кефи. Слепи ли сте, глухи ли сте! Или умирате от боязън пред българската прокуратура? Извършва се обществена екзекуция на човешките права, мъчно обяснима даже от перверзен мозък, а вие се спотайвате! Презумпцията за непорочност значи: „ Всеки е почтен до доказване на виновност “. Кой ще върне живота на тези дами, а евентуално и на други, за които не знаем, в случай че съдът откри, че са почтени? Какво претърпяват околните им? Не е ли това една от аргументите хиляди да напущат България всяка година? Броят на неоправдателните присъди против България в Страсбург за нечовешките условия в арестите и пандизите пораства. Политиците нехаят. Прокуратурата се дъжи надменно и пренебрежително. Жертвите страдат, някои гаснат... Плащаме всички. Недосегаеми и спокойни са само прокурорите, станали причина за тези присъди.

Човешките права ли защитавате, скъпи (буквално) правозащитници или „ приключилите вечерното учебно заведение по корупция “?

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР