Женевските конвенции по морско право са доразвитие на подписания по

...
Женевските конвенции по морско право са доразвитие на подписания по
Коментари Харесай

Влиза в сила Конвенцията за териториалното море и крайбрежната зона

Женевските конвенции по морско право са доразвитие на подписания по време на първата конференция на Организация на обединените нации по морско право на 29 април 1958 година интернационален контракт.
В контракта се утвърждават основите на международно-правни режими на териториалните води, континенталния шелф и намерено море, правилата на интернационалното мореплаване и риболова.
Към сегашния миг са подписани 4 конвенции - за териториалното море и крайбрежната зона; за откритото море; за континанталния шелф; за риболова и опзването на живите запаси на откритото море.
Конвенция за териториалното море и крайбрежната зона
Конвенцията влиза в действие на 10 септември 1964 година Тя утвърждава:
суверенитета на крайбрежните страни и териториалните им води, въздушното пространство над тези води и над повърхността и недрата на дъното им;
правото и изискванията за спокойно прекосяване през териториалните води;
наказателната и гражданската пълномощия в териториалните води;
правото на крайбрежната страна да реализира надзор, нужен за недопускане нарушение на нейните митнически, имиграционни и санитарни правила.
В конвенцията не се дефинира ширината на териториалните води. В интернационалните връзки съществува бит ширината на териториалното море да не надвишава 12 морски благи и множеството страни във вътрешноправните си актове, с които уреждат статута на своите морски пространства се придържат към тези граници.
Конвенция за откритото море
Женевската спогодба за откритото море от 1958 година планува главния принцип за свободата на корабоплаването, риболова, прокарването на подводни кабели и тръбопроводи и въздушните полети над откритото море, като страните се съгласяват никоя от тях да не разгръща властта си нито над него/откритото море/, нито над въздушното му пространство. Конвенцията от 1982 година вкарва още свободата на морските научни проучвания и опцията да се построяват изкуствени острови и съоръжения. Целта на морските научни проучвания са познанията за Световния океан, неговите биологични и минерални запаси и взаимоотношението му с атмосферата и космоса. Корабите в намерено море се подчиняват единствено на властта на страната, чието знаме носят. За военните кораби този принцип е безспорен, до момента в който за комерсиалните са позволени някои изключения. Военноморските съдове могат да стопират и правят огледи на задгранични търговски кораби при съмнения за трафик на хора, транспорт или търговия в намерено море с наркотични и психотропни субстанции, пиратство, както и за нерегламентирано радио и телевизионно разпространяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР