Женева. Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН се утвърди ...

Женева. Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН се утвърди

Президентът Румен Радев призова българските учени в ЦЕРН да подкрепят развитието на наука с висока добавена стойност в България

Женева. Европейската организация за ядрени проучвания – ЦЕРН се утвърди като стандарт за качество. Гордея се, че български експерти имат принос за развиването на науката, която тук се основава на международно равнище. Това съобщи президентът на среща с наши сънародници, които работят в организацията в Женева, оповестиха от прессекретариата на президента .
Държавният глава прикани българските учени в ЦЕРН да поддържат развиването на просвета с висока добавена стойност в България. " Бъдещето ще принадлежи на страните, които съумеят да употребяват в оптималната степен капацитета на своите учени ", акцентира Румен Радев.
Над 13 000 учени от 97 страни от целия свят организират научни проучвания в ЦЕРН, а общо над 100 български експерти сътрудничат с организацията. Президентът съобщи, че управлението на ЦЕРН е дало прелестна оценка за работата на нашите експерти там.
По думите на президента България има капацитет да бъде водещата страна при основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с инсталация, предоставена от ЦЕРН и в тази тенденция поддръжката на младите български учени от ЦЕРН с потвърдена експертиза и опит е от извънредно значение.
В ЦЕРН Румен Радев беше посрещнат от Генералния шеф на организацията Фабиола Джаноти. Държавният глава посети тунела, в който е ситуиран Големият адронен колайдер (LHC) - ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър към 27 км.
Президентът се срещна с работата и на детектора CMS, конструирането на който е с огромно българско присъединяване. В него се следят и записват резултатите от конфликта на частици.

Източник: focus-news.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg