Жената е от смесена расаТрансплантация на стволови клетки от кръв

...
Жената е от смесена расаТрансплантация на стволови клетки от кръв
Коментари Харесай

Пациентка e с ремисия от ХИВ след трансплантация на стволови клетки от кръв от пъпна връв

Жената е от смесена раса

Трансплантация на стволови кафези от кръв от пъпна шнур провокира ремисия от ХИВ у жена от смесена раса, заяви Ню сайънтист, представен от Българска телеграфна агенция.

Жената, наричана " пациентката от Ню Йорк ", е без откриваем ХИВ от 2017 година, откакто за лекуването на левкемията ѝ са употребявани устойчиви на ХИВ стволови кафези, взети от кръв от пъпна шнур.

Стволовите кафези се създават от костния мозък и могат да се трансфорат в разнообразни типове кръвни кафези.

Няколко души към този момент са в ремисия от ХИВ, откакто са получили стволови кафези от възрастни донори, които носят две копия на естествено срещаща се разновидност на гена CCR5. Тази разновидност не разрешава на вируса да навлезе в здравите кафези и да ги болести.

При трансплантация на стволови кафези реципиентите могат да получават подаяние единствено от хора със съвпадащи видове тъкани, с цел да се понижи рискът имунната им система да нападна трансплантираната тъкан. Тъй като тъканните видове се унаследяват, етническият генезис на индивида оказва въздействие върху опцията да бъдат открити съвместими тъкани.

Наличието на две копия на разновидността CCR5 е необичайност, като тя се среща единствено при към 1 % от хората със северноевропейски генезис и е още по-рядко срещана при други популации.

За да преодолеят неналичието на подобаващи възрастни донори, лекарите вливат кръв от пъпна шнур на пациентката от Ню Йорк. Тя получава и стволови кафези от родственик. Кръвта от пъпна шнур може да съдържа по-малко стволови кафези, в сравнение с кръвта на възрастен, тъй че смесването ѝ със стволови кафези от родственик ѝ дава начален подтик, изяснява Ивон Брайсън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която е съавтор на проучването.

Използването на кръв от пъпна шнур улеснява намирането на подобаващи сътрудници за трансплантация, защото съществуват огромни складове от замразени проби, дарени от дами, които са родили в лечебни заведения, споделя Джинмей Хсу от Нюйоркската презвитерианска болница.

Повечето хора с ХИВ могат да понижат количеството на вируса в кръвта си до неоткриваеми равнища, като одобряват антиретровирусни медикаменти, които стопират размножаването му в организма им. Затова трансплантация на стволови кафези се обмисля единствено при хора с ХИВ и напреднал рак на кръвта, който може да бъде лекуван с процедурата.

Пациентката от Ню Йорк към този момент не се нуждае от антиретровирусни медикаменти, а левкемията ѝ е в ремисия.

Трансплантацията включва потребление на химиотерапия, а от време на време и на лъчетерапия, с цел да се унищожат алените кръвни кафези на индивида, след което му се вливат стволови кафези на донор. На реципиента се дават имуносупресори, с цел да се понижи рискът имунната му система да отхвърли трансплантацията, което покачва вероятността от инфекции.

Марио Стивънсън от университета в Маями, Флорида, споделя, че са нужни няколко месеца, с цел да се възпроизведат стволовите кафези на донора в кръвните кафези на реципиента. Този прозорец е с доста висок риск за пациента.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР