Жена спечели дело срещу столичното след принудителна 14-дневна изолация. Решението

...
Жена спечели дело срещу столичното след принудителна 14-дневна изолация. Решението
Коментари Харесай

Жена осъди столичната РЗИ заради принудителна изолация

Жена завоюва дело против столичното след насилствена 14-дневна изолираност. Решението е на Административния съд в София.
От делото излиза наяве, че дамата, която съди здравните управляващи, отишла за обикновен тест, защото сътрудник от работата й бил болен. Резултатът й излиза „ негативен ”, след което получава втори, този път „ позитивен ”. Според правилото обаче, в Информационната система се вписва единствено позитивният резултат на база, на което тя автоматизирано е трябвало да се изолира.
 Предложение: Заразените и карантинираните да се осведомят със SMS Предложение: Заразените и карантинираните да се осведомят със SMS
Столичната районна здравна ревизия призна, че се задъхва и 16-те й екипа не съумяват да обходят в точния момент хората, на които би трябвало да...
„ Един от главните претекстове в решението на Административния съд е, че има два разнообразни теста. И надлежно РЗИ е бил задължен да извърши трети тест, с цел да се ревизира кой от двата резултата е меродавен ”, изясни юрист Мариана Митова. Тъй като това не е било направено, дамата изкарва вкъщи 14 дни в изолираност, без на процедура да знае дали в действителност е притежател на вируса. А юристите са безапелационни – даже в обстановката на пандемия, хората би трябвало да имат право на избор.
Това обаче се оказва един от многото сходни случаи, за които към този момент се водят каузи. Георги Георгиев сега е в изолираност, след позитивен тест за COVID-19. Въпреки, че единствено ден след него, си направил втори тест, който излязъл негативен. Здравните управляващи взимат под внимание единствено позитивния. Заради нанесените огромни финансови загуби, Георги също се е обърнал към юрист. Защитничката му обаче е безапелационна – даже да завоюват делото, решението ще излезе доста, откакто изолацията му към този момент е завършила.
Към този миг няма отговор от здравните управляващи, а в Закона продължава да е записано, че на наложителна 14-дневна изолираност предстои всяко лице, дало позитивна проба. Дори по-късно да има няколко с негативен резултат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР