Жельо Бойчев, заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България,

...
Жельо Бойчев, заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България,
Коментари Харесай

Бойчев: С исторически дебати се опитваме да избягаме от големите проблеми като здравната система

Жельо Бойчев, заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ", в изявление за радио „ Фокус ".

Водещ: ГЕРБ прикани Валери Жаблянов да си подаде оставката като заместник-председател на Народното събрание. Искането на ръководещите пристигна поради текст от декларация на Българска социалистическа партия срещу „ Луковмарш ". Там се споделя, че: „ Народният съд е належащо и неизбежно военновременно правораздаване ". По-късно социалистите се разграничиха от думите, чиито създател се оказа точно Жаблянов. Съюзът на репресираните от комунистическия режим също настоя за обществено опрощение и оставката на депутата. За желаната оставката ще беседваме със заместник-председателя на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Жельо Бойчев.

Българска социалистическа партия се разграничи от тази оценка, само че стана ясно, че създателят на това изказване е Валери Жаблянов. Защо се получава това, господин Бойчев? Впоследствие изтрихте тази част от документа, обяснихте, че управлението на партията не застава зад декларацията. Неин създател обаче се оказа Жаблянов. Как ще коментирате това?

Жельо Бойчев: Това, което целяхме с тази декларация-обръщение към премиера Борисов, всъщност се случи. За първи път от доста време имаме реакция и от името на държавното управление и беше наказан така наречен „ Луковмарш " и неговото осъществяване, и тази проява на един фашизъм и войнстващ нацизъм, който в последните години се вижда, че се прави опит да бъде оправдан. Така че всъщност това, което сме целели като това послание и декларацията, беше реализирано. Неприятното е, че имаше едно изречение, което беше оттеглено от управлението на партията, защото не беше в съгласие. И създаваше благоприятни условия за разнообразни тълкования, каквито се оказа, че в действителност се употребяват сега. Извадено отвън целия подтекст и на самата декларация, и изобщо на историческите обстоятелства и време, то основава опция за разнообразни спекулации, на които сме очевидци сега.

Водещ: Да, значи не е имало разисквания в управлението на кардинална позиция преди този момент - по този начин ли да разбираме?

Жельо Бойчев: Да, за жалост се получи това неразбирателство.

Водещ: „ Никаква причина няма, с цел да се отдръпва " - това съобщи заместник-председателят на Народното събрание в коментар на желаната му оставка. Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия има публична позиция. Валери Жаблянов в действителност споделя, че има своето персонално мнение и изяснява, че не вижда нищо неправилно в тази ситуация. Каква е формалната позиция на Българска социалистическа партия и ще поскате ли в последна сметка оставката на Жаблянов?

Жельо Бойчев: Първо, Жаблянов в действителност няма никакви съображение по Правилника за работа и активността на Народното събрание да се отдръпна, защото не е нарушил нито едно от условията, които има към позицията като зам.-председател на Народното събрание. По никакъв метод той не е заел със своя позиция Народното събрание и не си е разрешил да го прави. Второ, ние за друго мнение в нашата партия не изключваме и не смъкваме доверие. Това също би трябвало да бъде ясно, изключително на тези, които се вършат на огромни демократи.

Водещ: Съюзът на репресираните от комунистическия режим също настоя за обществено опрощение и оставката на Валери Жаблянов. Това стана ясно от думите на ръководителя на Съюза на репресираните от комунистическия режим Лили Друмева.

Жельо Бойчев: Ако влезем в подобен род, и други ще излезнат в поддръжка на Жаблянов. И мен ми се желае да не се връщаме обратно в историята и да се опитаме да черпим политически дивиденти от там, тъй като диалогът за Народния съд, неговото осъществяване, резултатите от него не може да бъде привършен с едно изречение. И изрично няма да приема Българска социалистическа партия да носи виновност и отговорност за Народния съд. Много ясно сме си споделили мнението по разнообразни исторически обстоятелства и събития, свързани с активността и на Комунистическата партия, на която сме правоприемник. Но отново споделям - да се третират едни исторически събития, извадени от подтекста на съответното време, съответните условия, и сега да се черпят политически дивиденти ми се коства безусловно неточно. По-скоро смятам, че това е опит да се избяга от огромните проблеми на всекидневието, на които сме очевидци всекидневно. Ежедневно сме очевидци и се затварят едни или други тематики и ние 30 години след началото на прехода да се връщаме още веднъж в подобен вид диалози ми се коства извънредно непродуктивно. Мисля, че това време, оценките за него, интерпретациите би трябвало да бъдат оставени на историците, на историците. И отчитайки, че и самият исторически интервал е не доста обратно във времето, напълно обикновено е, има хора, които са наранени и от едната, и от другата страна, има доста страсти върху това. Така че ми се коства чисто политически, че не би трябвало да се спекулира с тези тематики. Ако има нещо, което призоваваме като политическа партия, това е осъждането на всякаква форма на политическо принуждение, без значение в кой времеви интервал се е случило, без значение в кой времеви интервал се случва. Надявам се всички, които имаме отговорности сега, представлявайки българските жители, да стартираме диалог за помиряване и за бъдещето на страната оттук насетне, да не се опитваме да черпим причини от близкото минало.

Водещ: От ГЕРБ оповестиха, че в случай че желаната оставка не бъде подадена, депутатите от ГЕРБ ще стартират събиране на подписи за публично искане на оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. Какви дейности ще предприемете, в случай че бъдат събрани тези подписи?

Жельо Бойчев: То си има парламентарна процедура, написана за това. Тя е ясна - има опция да се направи подобен вид искане. Друг е въпросът, че по Правилника на Народното събрание не виждам съображение, което ще бъде аргументирано това искане. Така че следва да забележим какви ще бъдат причините за това искане и ще бъде ли импортирано в Народното събрание, и дебата, който ще произтече от това. Ние сме подготвени за подобен вид диалози, нямаме терзания от това.

Водещ: Валери Жаблянов не за първи път разяснява, по този начин да се каже, един безсрамен метод събития, които са нанесли тежки рани върху огромна част от българското общество. Само преди две седмици той се опита да осуети отдаването на респект с едноминутно безмълвие към жертвите на тоталитарния режим. Как ще коментирате държанието му, господин Бойчев, дава отговор ли то с поста заместник-председател на Народното събрание?

Жельо Бойчев: Пак споделям - това, в това число и това изречение, което се разяснява, извадено отвън цялата декларация, по никакъв метод не ангажира Българското национално заседание. Г-н Жаблянов си е разрешил да го направи в качеството си като заместник-председател на Народното събрание или да бъде ангажирана институцията по един и по различен метод. Затова би трябвало да вършим разграничаване върху тези неща. Същевременно той си има лично мнение и позиция по избрани въпроси, която се разграничава, в това число и с решения и позиция на парламентарната група. Това не може да бъде мотив той да бъде изключван. В последна сметка, демокрацията допуска и друго мнение и отчитане на това мнение, и предоставяне на опция то да бъде изразявано - нали това в огромна степен е смисълът.

Водещ: Какво следва, господин Бойчев, в случай че Валери Жаблянов се отдръпна от този пост? Кой ще заеме, кого бихте предложили, кой ще заеме този пост?

Жельо Бойчев: Не, не, аз не виждам съображение за момента да преглеждаме тази догадка, тъй че ще помоля да не обсъждаме това. По-големият въпрос за мен е по кое време ще се върнем към проблемите, които касаят всеки един български жител, и няма да ги занимаваме с подобен вид исторически ретроспекции и разбори, тъй като отново споделям, те не могат да бъдат съображение за мен за политическия дневен ред, който би трябвало да виждаме. Аз примерно мога да кажа, че с подобен вид подписи и подобен вид изразителност от страна на ГЕРБ се търси опит доста дейно да се измести фокуса от проблемите, които отново споделям, всеки български жител вижда всекидневно. Аз доста повече бих желал българското национално заседание да отдели подобен вид сила и време да разисква проблемите за какво се отхвърля достъп на здравна помощ на български жители в Западна Европа, тъй като аз видях писмото на ръководителя на Националната здравна каса, от което се оказва, че българските жители към този момент са лишени от оказването на здравна помощ в Западна Европа поради отговорностите, които има нашата Здравноосигурителна каса - нещо, което твърдяхме, алармирахме и по време на разискването на бюджета се опитахме да предотвратим. Но това към този момент е реалност. Ето това е вест, която е в българския парламент към този момент и тя не може да бъде отмината с лека ръка оттук насетне - положението на здравната система и всъщност лишаването на български жители от здравно обслужване. Ето това е един огромен въпрос, от който се опитваме да избягаме сега с исторически диспути.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР