Железопътните релси на Гара Пионер`, 2007 г. © Надежда Чипева

...
Железопътните релси на Гара Пионер`, 2007 г. © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Велоалея по старите жп линии в София няма да има поне още 2 години

Железопътните релси на " Гара Пионер`, 2007 година

© Надежда Чипева Кампанията за локалните избори в София още веднъж извади на дневен ред плана за велосипедна алея и линеен парк по старите железопътни линии в града. През 2015 година, при предходната кметска конкуренция в столицата, Йорданка Фандъкова обещаваше облагородяването на изоставените жп трасета, само че по този начин и не направи нищо през целия си мандат. Сега, на специфична конференция с основният проектант Здравко Здравков и министъра на превоза Росен Желязков, Фандъкова към този момент разгласи, че стартира реализацията на първата част от така наречен Зелен кръг. Става въпрос за права от малко над 3 км, която сега е благосъстоятелност на Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) и ще бъде предоставена безплатно на общината след публично разискване. Но и това е много неопределено, защото се оказва, че осъществяването няма да тръгне преди 2021 година и то в случай че се откри финансиране.

" Това е един много значим сектор, който може да свързва кварталите " Изгрев " и " Слатина ". Започва от някогашната " Гара пионер ", минава през ул. Самоков, ул. Тинтява " и зад зала " Арена Армеец " стига до транспортното учебно заведение " Тодор Каблешков ", изясни Здравков. По плана, съгласно него, се работило още от 2016 година като до момента (три години) се е събирала детайлна информация за терена, уточни той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Трасе на велосипедна алея от ВТУ " Тодор Каблешков` до " Гара пионер "

[НАГ]

Забравеният пръстен

Според Йорданка Фандъкова планът се е забавил тъй като бил е " много сложен ". Проблемът е с отчуждаването на парцели - по целия кръг на кръга спънка са множеството частни притежатели. Дори за придобиването на държавните терени на НКЖИ на общината ѝ се е наложило да търси подпомагане от страна на министерството на превоза, което да утвърди процедурата.

" Когато проектът влезе в действие, Столичният общински съвет ще изрази воля да придобие парцела и тогава ще имаме кадърен обект за прекачване. Става въпрос за територия, в границите на която велоалеите ще бъдат главната функционалност на градската подвижност, само че 60% от нея ще бъде за озеленяване и ще може да се развие цялостната идея ", разяснява Желязков пред публицисти.

В бъдеще време

Крайната цел е основаването на Зеления кръг, който ще употребява част от трасетата на железопътните релси и част от новопроектираните булеварди, с цел да свързва всички квартали на София. " Връзката с " Борисова градина " ще стане през ул. Симеоновско шосе ", откъдето вътре в самия парк има велотрасе по проекта, който неотдавна одобрихме за нея, и сме изследвали неговото продължение през " Хладилника ", както и по бул. " Тодор Каблешков ". планува се потреблението на река " Владайска " и стадион " Септември " с цел да се стигне стигане трасето на НКЖИ до ул. Вардар ", изясни основният проектант.

Според Фандъкова при по-бързи дейности построяването на първата част от Зеления кръг ще може да бъде заложено в бюджета за 2020 година, само че е по-вероятно да отиде за по-следващата година. Тя съобщи, че няма по какъв начин средствата за нея и за целия план да бъдат планувани в този момент, само че общината се надява на подпомагане от страна на обособените квартали. При потребност ще бъде търсено и външно финансиране.

Всички тези пояснения обаче демонстрират, че още веднъж няма действителна подготвеност за този план и той най-вероятно ще остане още веднъж спомен от предизборната акция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР