Желанието на България е да използва откритата възможност покрай своето

...
Желанието на България е да използва откритата възможност покрай своето
Коментари Харесай

Борисов окуражава страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие


Желанието на България е да употребява откритата опция около своето европредседателство, с цел да направи процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани необратим. Затова в този момент е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развиване.

Това е декларирал министър председателят Бойко Борисов по време на постоянната годишна срещата на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), представен във вторник от пресслужбата на кабинета.

Срещата се организира в Бърдо при Краню в Словения, която е ротационен ръководител на ПСЮИЕ. Годишните срещи на организацията бележат финала на всяко ротационно председателство.

Процесът за съдействие в Югоизточна Европа бе структуриран с дейното присъединяване на българската дипломация през 1996 година, когато на среща в нашата страна бе призната Софийската декларация за добросъседски връзки, непоклатимост, сигурност и съдействие на Балканите.

Освен България, в ПСЮИЕ вземат участие Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора, а от 2014 година - и Косово.

На сегашната среща техните водачи разискват задълбочаването на съдействието сред страните от района, изключително в региона на свързаността, сигурността, стабилността и икономическия напредък, както и усилване на съдействието с Европейски Съюз и другите интернационалните организации и институции. Предстои да бъде определен нов общоприет секретар на оперативния орган на Процеса - Съветът за районно съдействие.

Европейската вероятност на нашия район няма опция, а Процесът за съдействие в Югоизточна Европа остава водещ политически формат за открита и почтена полемика по значимите за нас въпроси, подчертал министър-председателят.

Той припомнил поетия през предходната година на срещата на ПСЮИЕ в Дубровник ангажимент въпросите на Западните Балкани да бъдат сложени високо в целите на Европейски Съюз по време на българското председателство. По думите му миналите четири месеца са създали тематиката настояща във всички страни членки, с нея са ангажирани както европейските институции, по този начин и интернационалните финансови организации. Постигнати са и договорености тя да остане във фокуса и на идващите ръководи на Съвета на Европейски Съюз.

Желанието ни е да използваме откритата опция, с цел да създадем процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани необратим. Очакваме срещата в София на 17 май да бъде знакова за европейската им вероятност, за задълбочаването на икономическата интеграция, районното съдействие и построяването на по този начин нужната на нашите страни съгласуваност, показал Борисов.

Той още веднъж изтъкнал ролята на районното съдействие и добросъседските връзки като основни за напредъка в икономическата, политическата и сферата на сигурността. " От нас ще зависи по-късно да използваме опциите, които се отварят. Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развиване ", подчертал Борисов.

Българският министър председател приветствал Стратегията на Европейска комисия за Западните Балкани и готовността за пускане на договарянията за участие с Тирана и Скопие, само че ясно подчертал, че европейската вероятност би трябвало да е за всички страни на Балканите.

" Няма друга опция да реализираме общите цели и да предложим на нашите жители сигурност и по-добри вероятности за развиване, с изключение на да посрещнем провокациите на изменящия се свят дружно и обединени ", показал министър председателят и призовал за повече прагматизъм в връзките сред страните от ПСЮИЕ и Европейски Съюз.

Преди началото на срещата той беседва със словенския министър председател Мирослав Церар, като акцентите били сложени върху ръководството на мигрантската рецесия в Европейски Съюз и връзките сред страните на Балканите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР