Желанието да ни посетите се възприемаме в Светия Синод като

...
Желанието да ни посетите се възприемаме в Светия Синод като
Коментари Харесай

Патриархът: Радваме се, когато чуваме Ваши думи в защита на християнските корени

Желанието да ни посетите се възприемаме в Светия Синод като израз на почитание към Българската Православна Църква, уважението е взаимно.
Това сподели в словото си Българският патриарх Неофит по време на срещата си с Папа Франциск, оповестиха от Светия синод на БПЦ. „ От името на Светия Синод на Българската православна черква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „ Добре дошли”. Добре пристигнали в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на доста други Божии светци и угодници, с помощта на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се популяризира в Европа и оттатък нейните предели”, съобщи Патриарх Неофит.

По думите му Рим постоянно е имал отношение към България, като от 11 века насам от време на време поставя старания за определяне на близки контакти със синклита на българската страна. Той означи, че това е намерило израз и в първото посещаване на Римски папа в България през 2002 година, когато папа Йоан-Павел II посети България. „ Само след 17 години Вие сте вторият папа, който идва в България, което няма по какъв начин да си разбираем с изключение на като в действителност особено отношение. Вашето предпочитание да ни посетите в Светия Синод възприемаме като израз на почитание към Българската Православна Църква. Уверяваме Ви, че уважението е взаимно”, означи Българският патриарх.

„ Стараем се, доколкото ни е допустимо, да следим Вашето дело и се радваме, когато чуваме Ваши мощни думи в отбрана на християнските корени на Европа и предизвестия за заплахите, ескалиращи до искрено богоборчество и физическо гонене на християни в личните им страни. По тези въпроси мненията ни съответстват.

Глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска черква е самичък Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш категоричен дълг е да пазим Неговия транспортен съд от каквито и да е пробойни, с цел да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е „ без леке, или недостатък, или нещо подобно” (Еф. 5:27) и поставяме всички старания да не позволяваме взаимни отстъпки с вярата. Радваме се всякога, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения”, сподели още Патриарх Неофит.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР