Жан-Марк Барки, главен изпълнителен директор на френския производител Sealock, очакваше,

...
Коментари Харесай

Френските компании също попадат под ударите на Brexit

Жан-Марк Барки, основен изпълнителен шеф на френския производител Sealock, очакваше, че Brexit ще съставлява проблем за бизнеса му. Но мащабът на този проблем стана явен едвам когато един от камионите му остана блокиран във Англия за седем седмици.

" Преминахме от безпрепятствено протичаща система към в действителност комплицирана такава ", твърди пред Financial Times Барки, чиято компания разчита главно на вноса на синтетичен съставен елемент, създаван в Обединеното кралство, с цел да основава своето индустриално лепило. Впоследствие Барки открива, че в документите, нужни за вноса на продукта на единния пазар на Европейски Съюз от Англия, липсват някои значими детайлности. " Такива закъснения са немислими за междинни компании като нашата ", счита той. Ако проблемите не се решат скоро, ще се наложи да се обмисли смяна на формулата на продукта, с цел да включва съставки от Германия или Италия, а не от Англия.

Повече от три месеца след въвеждането на новите търговски връзки сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, отрицателните последствия от нетарифните бариери станаха повече от ясни за доста английски компании, разчитащи на експорт за единния пазар на блока. По-малко документирано остава въздействието върху бизнеса и потребителите в Европейски Съюз и по-специално във Франция - един от най-близките търговски сътрудници на Англия.

Според последните френски митнически данни за февруари, картината се е подобрила леко след внезапния спад в търговията сред двете страни, следен през януари. През първия месец след влизането в действие на новото комерсиално съглашение на 1 януари, вносът от Обединеното кралство във Франция е понижен до 78% от междинния за месец през втората половина на 2020 година Анализаторите настояват, че спадът е породен от разстройства по границата с Англия и въздействието на Covid-19 върху международната търговия.

Докато през февруари се следи възобновяване, като вносът от Англия във Франция понижава единствено с 2% от междинното месечно за втората половина на 2020 година, износът за Обединеното кралство към момента е с 16% по-малко в съпоставяне със същото приблизително месечно равнище предходната година. " В дълготраен проект чакаме извънредно значимо влияние [върху търговията] ", счита Винсент Викард, икономист в изследователския Център за прогнозиране и интернационална информация (CEPII). Франция има най-големия си търговски остатък с Англия, като внася доста по-малко, в сравнение с изнася. Но някои френски браншове, като тези за вино, бижута и самолети, разчитат значително на продажбите си в Обединеното кралство. Именно те са отбелязали най-големите намаления през януари.
По-високи разноски и по-голяма администрация
Въпреки че резултатът от пандемията може да е изиграл своята роля, анализаторите виждат и фактори, свързани с Brexit. Сред тях са по-високи директни разноски, повече администрация, нови фискални правила, мита за избрани артикули и разноски, свързани със закъснения поради митнически инспекции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР